Τι περιλαμβάνει η Υγρή μέθοδος επεξεργασίας του καρπού;

Untitled design (62)

Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους επεξεργασίας του καφέ είναι η Υγρή Μέθοδος.

Η υγρή μέθοδος περιλαμβάνει την μηχανική αφαίρεση του εξωκάρπιου (φλούδα) και μεσοκαρπίου (σάρκα).

Μετά από αυτό το στάδιο ο καφές μεταφέρεται σε μεγάλες δεξαμενές όπου και γίνεται η ενζυματική ζύμωση (υγρή μέθοδος)που θα απελευθερώσει τον σπόρο από τα κολλώδη υπολείμματα του φρούτου και η οποία ελέγχεται αυστηρά και διαρκεί από 12 έως 36 ώρες Μετά το πέρας της ζύμωσης ο σπόρος ξεπλένεται και παραμένει πλέον με το σκληρό ενδοκάρπιο το οποίο θα τον περιβάλει μέχρι λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για τις χώρες κατανάλωσης.

 

Πρώτα όμως θα πρέπει να στεγνώσει και αυτό θα γίνει:

– είτε με μηχανικές μεθόδους

– είτε για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με φυσικό στέγνωμα κάτω από τον ζεστό ήλιο, πάνω σε τσιμεντένια αλώνια (patio drying) ή υπερυψωμένα υφασμάτινα τελάρα (African beds drying/table drying).

Το φυσικό στέγνωμα διαρκεί πολύ και είναι εργασία επίπονη και χειρονακτική το αποτέλεσμα της οποίας είναι όμως σημαντικά ανώτερο στην ποιότητα του καφέ που δίνει.

Μετά το πέρας της ξήρανσης και αφού η υγρασία του σπόρου βρίσκεται κοντά στο 13% ο καφές συγκεντρώνεται και αποθηκεύεται σε μεγάλα ξύλινα σιλό για να ‘ξεκουραστεί’(reposo) και να ισορροπήσει την υγρασία του.

Ο καφές είναι τώρα σταθερός ενώ η διαδικασία μέχρι και το στάδιο της ξεκούρασης μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο εβδομάδες. Λίγο πριν συσκευασθεί σε σακιά και φορτωθεί στα καράβια για να ταξιδέψει, περνάει από μύλους για να του αφαιρεθεί το σκληρό ενδοκάρπιο που τον περιβάλλει, και μετά να διαχωρισθεί ανάλογα με το μέγεθος του κόκκου, ενώ σε αυτό το στάδιο αφαιρούνται και τυχών ελαττωματικοί σπόροι που διέφυγαν από τις προηγούμενες διαδικασίες επιλογής.

Ο καφές που επεξεργάζεται με την υγρή μέθοδο ονομάζεται πλυμένος, έχει σταθερή και υψηλή ποιότητα, ζωηρά έντονα αρώματα, τραγανή οξύτητα και απαρτίζει το μεγαλύτερο μέρος του υψηλής ποιότητας κόκκου που εξάγεται στις μεγάλες αγορές του δυτικού κόσμου.

 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!