Το γενεαλογικό δέντρο του καφέ

klironomia

Κάποιοι πίνουν τον καφέ τους στη δουλειά, άλλοι στο σπίτι και άλλοι στα γειτονικά cafe παρέα με φίλους. Για άλλους πάλι, ο καφές αποτελεί αντικείμενο εργασίας. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ από που ξεκινά η ιστορία του καφέ; Πόσο πίσω μπορεί να ξεκινά η ιστορία του και τι να κρύβεται πίσω από κάθε γουλιά;

Ο καφές έχει μεγάλη οικογένεια. Η ιστορία του ξεκινά με τον παππού του arabica και robusta έως τις μέρες μας. Ανήκει στο γένος (genus) Coffea που με τη σειρά του κατατάσσεται σε μια μεγάλη οικογένεια φυτών που ονομάζεται Rubiaceae. Μέσα στο γένος αυτό υπάρχουν εκατοντάδες είδη, τα πιο γνωστά όμως που καλλιεργούνται εμπορικά είναι ο arabica και ο robusta. Υπάρχουν δύο ακόμα είδη τα οποία καλλιεργούνται σε μικρότερη κλίμακα και είναι ο Coffea liberica (Liberica coffee) και Coffea dewevrei (Excelsa coffee).

Ο καφές έχει καταγωγή από την Αιθιοπία και «γεννήθηκε» κάπου στον 6ο αιώνα. Εκείνη την περίοδο είναι που μεταφέρεται και στην Υεμένη όπου αρχίζει και η καλλιέργειά του. Ο καφές robusta κατάγεται από την κεντρική Αφρική. Ενώ ο καφές Liberica προέρχεται από την δυτική Αφρική και η ιστορία του ξεκινά από τις τοπικές αγορές.

Παρότι υπάρχουν πάνω από είκοσι διαφορετικά είδη του γένους, μόνο δύο από αυτά καλλιεργούνται συστηματικά. Η ποικιλία Arabica, που προέρχεται από το φυτό που ανακάλυψε ο Αιθίοπας βοσκός Καλδής στο μύθο με τις κατσίκες, και κατάγεται από την Αιθιοπίας. Το άλλο είδος αυτό της Canephora, πιο γνωστό και ως Robusta κατάγεται από τα πιο υγρά και πιο ζεστά τροπικά δάση της δυτικής Αφρικής, και εμφανίστηκε στην παγκόσμια αγορά σχετικά πρόσφατα (μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο). Τα δύο αυτά είδη διαφέρουν στη γεύση του αφεψήματος που δίνουν, στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη, στην ανθεκτικότητα τους στις ασθένειες και στις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας.

Ο πρώτος που παρακολούθησε επιστημονικά των καφέ ήταν ο Σουηδός βοτανολόγος Carl Linnaeus τον 18ο αιώνα. Είναι αυτός που περιέγραψε τον καφέ ως Αrabica και τον κατέταξε στην οικογένεια Rubiaceae.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!