Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πεις ποτέ, σε έναν barista

Untitled design (5)

Κάθε επάγγελμα έχει τα δικά του πρέπει και μη, το ίδιο ισχύει λοιπόν στην περίπτωση του αγαπημένου σου barista. Μια εργασία που είναι αρκετά δημιουργική αλλά και απαιτητική. Το ζήτημα για τον barista δεν είναι απλά να φτιάχνει καλό καφέ αλλά να γνωρίζει για το αντικείμενο και φυσικά μονίμως να το εξελίσσει.

Ένας barista λοιπόν έχει και τις αδυναμίες του….Ας δούμε ποιες είναι:

Τι πρέπει να πεις σε έναν barista

– Zήτησέ του να σου προτείνει ένα είδος καφέ που ταιριάζει στις ανάγκες σου

Σίγουρα σου έχει συμβεί να έρχεται η ώρα να παραγγείλεις και να μην μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στις πολλές επιλογές. Εάν έχεις μπερδευτεί ή δεν καταλαβαίνεις κάποιες ορολογίες όπως doppio, lungo, stretto, η καλύτερη λύση είναι να ρωτήσεις τον barista. Πέρα από το γεγονός ότι θα χαρεί πολύ να σου εξηγήσει και να βρείτε μαζί τι ταιριάζει σε αυτό που ψάχνεις, είναι σίγουρο ότι και εσύ θα ευχαριστηθείς πολύ περισσότερο τον καφέ σου.

– Ζήτησέ του να σου προτείνει κάποια ποικιλία καφέ για να δοκιμάσεις

Μια από τις αδυναμίες ενός καλού barista είναι οι ποικιλίες καφέ και το πως τις διαχειρίζεται διαφορετικά ώστε να αναδείξει τα αρώματα τους. Εάν λοιπόν του δείξεις ότι σε ενδιαφέρει να δοκιμάσεις είναι σίγουρο ότι θα χαρεί πολύ να σου προτείνει κάποια.

– Ρώτησε τον για την τεχνική που χρησιμοποιεί

Η μαγεία στο επάγγελμα του barista είναι πώς με τα μέσα που χρησιμοποιεί καταφέρνει να φτιάχνει έναν καφέ υψηλού επιπέδου. Η τεχνική του latte art για παράδειγμα θέλει πολύ υπομονή για να την κατακτήσει ένας barista. Παράλληλα οι μηχανές και τα υλικά που χρησιμοποιεί διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα. Εάν έχει χρόνο, θα χαρεί πολύ να σε “εκπαιδεύσει”ι έστω με συντομία δίνοντας σου κάποιες πληροφορίες.

– Ρώτησε τον τι νέο υπάρχει από ποικιλίες καφέ ή τεχνικές

Κάτι που ενδιαφέρει πολύ έναν barista πέρα από την καθημερινή πρακτική είναι να δοκιμάζει νέες τεχνικές και φυσικά ο κόσμος να ενδιαφέρεται τόσο γι’ αυτές όσο και για τις διαφορετικές ποικιλίες καφέ. Έτσι, εάν τον ρωτήσεις για κάτι από αυτά, μάλλον θα γίνεις ο αγαπημένος του πελάτης!

Τι δεν πρέπει να πεις σε έναν barista

– Να ζητήσεις έναν γαλλικό καφέ

Στο λεξιλόγιο ενός barista δεν υπάρχει ο όρος γαλλικός καφές γιατί πολύ απλά δεν είναι ο σωστός. Η αλήθεια είναι ότι όντως έχει επικρατήσει αυτή η ορολογία για τον καφέ φίλτρου αλλά τώρα ξέρεις ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος, οπότε είναι προτιμότερο να μη το ζητήσεις έτσι. Φυσικά και εάν ζητήσεις έναν γαλλικό καφέ, ο barista θα καταλάβει και θα σε σερβίρει κανονικά έναν καφέ φίλτρου, απλά μέσα του…κάτι θα ραγίσει.

-Να του πεις να σου φτιάξει ό,τι θέλει χωρίς να του δώσεις συγκεκριμένες πληροφορίες

Εννοείται ότι ο barista λατρεύει να ανακαλύψετε μαζί νέα είδη καφέ και ποικιλίες από όλον τον κόσμο. Ωστόσο, εάν δεν τον βοηθήσεις με κάποιες πληροφορίες είναι τόσα αυτά που μπορεί να σου προτείνει που δε θα ξέρει από που να ξεκινήσει. Μπορείς να τον βοηθήσεις λέγοντας του για παράδειγμα ότι σου αρέσει η έντονη γεύση στον καφέ ή ότι θέλεις κάτι με μέτρια ένταση όταν δοκιμάζεις αλλά δυνατή επίγευση στο τέλος.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!