Γεύσου τον καφέ σαν barista

pic

Είσαι φανατικός του καφέ και δεν βλέπεις την ώρα να απολαύσεις ένα ζεστό φλυτζάνι μυρωδάτου καφέ;

Παράλληλα, όμως, επιθυμείς να έχεις όλες αυτές τις γευστικές εμπειρίες που θα σου γαργαλήσουν τον ουρανίσκο και θα σε κάνουν έναν έμπειρο γευσιγνώστη του καφέ;

Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν να μπορούσες με μια γουλιά να διακρίνεις με ποιον τρόπο έχει ψηθεί ο καφές, ποια είναι η προέλευσή του αλλά πάνω από όλα να νιώθεις τη γεύση του;

Δεν είναι ανάγκη να είσαι επαγγελματίας γευσιγνώστης καφέ για να μπορείς να ανιχνεύσεις τα αρώματα και τη γεύση του. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι εκπαιδεύσεις τις αισθήσεις σου. Κάθε κόκκος καφέ κρύβει και μια ιστορία, ένα άρωμα και εσύ καλείσαι να τα ανακαλύψεις.
Για αρχή θα πρέπει να βεβαιωθείς πως η όσφρησή σου λειτουργεί 100%. Η ικανότητα του να μυρίζουμε σωστά επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της γεύσης μας. Για να μπορέσεις να ανιχνεύσεις τα αρώματα του καφέ θα πρέπει πρώτα να τα κατηγοριοποιήσεις.

Οι μυρωδιές του καφέ μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: σε αυτές που θυμίζουν φρούτα, κακάο ή ξύλο. Το τι μυρωδιά αναδύει ο κάθε καφές επηρεάζεται από την προέλευση του, τον τρόπο που έχει καβουρδιστεί ή ακόμα και τη διαδικασία της απόσταξης. Το πως θα συνδυάσει κανείς τα αρώματα του καφέ είναι και στη δική του επιλογή. Για το λόγο αυτό μη διστάσεις να συνδυάσεις τα αρώματα του καφέ με ευχάριστα γεγονότα της ζωής σου!
Μετά το άρωμα του καφέ σειρά έχει η γεύση του. Η γευσιγνωσία του καφέ έχει το δικό της γλωσσάρι. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στους πιο συνηθισμένους όρους γευσιγνωσίας του καφέ για να ξέρεις πως να πεις… αυτά που γεύεσαι. Καθώς δεν αρκεί να γεύεσαι σαν barista αλλά να μιλάς κιόλας!

Baked (ψημένος): Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν ο καφές έχει γεύση που είναι επίπεδη και βαρετή.
Bright (λαμπρός): Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε πως ο καφές είναι πολύ ωραίος και έχει ευχάριστη γεύση.
Earthy (γήινος): Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το άρωμα του καφέ που θυμίζει βρεγμένη γη. Είναι ένας όρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλό όσο και για άσχημο χαρακτηρισμό.

Η γευσιγνωσία του καφέ δε γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει δουλειά! Επίσης δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Οργάνωσε ένα απόγευμα για cupping με φίλους. Επίλεξε ανάμεσα σε διάφορες παρτίδες καφέ, ετοιμάστε τα καφεδάκια και αφήστε τα αρώματα και τη μοναδική γεύση του καφέ να σας ταξιδέψουν και να ανακαλύψετε το barista που κρύβεται μέσα σας.

Καλή απόλαυση!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!