H σημασία του σωστού tamping!

Kudu

Το tamping είναι -για πολλούς λόγους- ένα κρίσιμο και απαραίτητο βήμα για την υλοποίηση του τέλειου φλιτζανιού espresso.

Αρχικά όμως είναι σημαντικό να εξηγήσουμε το εξής για το tamping:

Τα tampers είναι διαθέσιμα σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ειναι ξεχωριστά εξαρτήματα, αλλά μερικές φορές είναι ενσωματωμένα και στους μύλους αλεσης σε πλαστική μορφή.

Συνήθως είναι φτιαγμένα από ατσάλι ή αλουμινο ή και τα δύο. Κυκλοφορούν και σε πλαστικά, αλλά θα έχεις πολύ καλύτερο αποτέλεσμα με τα μεταλικά.

Ο σκοπός του tamping είναι ο ισομερής διαμοιρασμός του καφέ στο filter basket και η επίτευξη της τέλειας συμπίεσης.

Το νερό περνά μέσα από το basket και το αποτέλεσμα είναι ένας καφές, οι κόκκοι του οποίου έχουν εκχυλιστεί εις βάθος, διασφαλίζοντας έτσι πως δεν έχει γίνει διαφορετική εκχύλιση.

Μπορούμε να αντιληφθούμε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για το αποτέλεσμα της εκχύλισης

Ένας barista μπορεί να κοντρολάρει πόση πίεση απαιτείται για το σωστό tamping και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος του καφέ που επιδιώκει να φτιάξει.

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέχεις:

Όλοι μας χτυπάμε το bf μετά την πρώτη συμπίεση για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα κονιάματος που έχουν μείνει προσκολλημένα πάνω στα τοιχώματα του basket-filter (bf). Εδώ όμως πρέπει να προσέξουμε πολύ καθώς μπορούμε να διαπράξουμε ένα λάθος που ακόμα και έμπειροι barista συχνά διαπράττουν. Αυτό δεν είναι άλλο από το πολύ δυνατό χτύπημα του pf με το tamper, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ρωγμής μεταξύ του bf και του cake ή puck (δηλαδή του σώματος του συμπιεσμένου και αλεσμένου καφέ).

Όταν συμβεί αυτό το νερό βέβαια δεν θα χάσει ευκαιρία και θα διαφύγει από αυτήν ακριβώς την ρωγμή πλήττοντας θανάσιμα τη γευστική ισορροπία του espresso μας.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!