Speciality Coffee και διατροφική αξία!

Kudu

Ας τα βάλουμε σε μία σειρά.

Πίνουμε Speciality Coffee επειδή γευστικά είναι ανώτερος και εκτιμάμε τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες καλλιεργείται.

Οι περισσότεροι καταναλώνουμε Speciality Coffee χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας ότι αποτελεί ελιξήριο ή πως μελλοντικά θα βελτιώσει την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Παρόλα αυτά, καλό είναι να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα που αφορούν τον καφέ και την υγεία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δεκάδες έρευνες. Οι περισσότερες αντικρουόμενες, που αυτοαναιρούνται.

Τι πραγματικά όμως ισχύει για τον καφέ και τη διατροφική του αξία;

Μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις που έγιναν τα τελευταία σχετικά με τον καφέ είναι η παρουσία σημαντικότατων ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κυριότερες από αυτές είναι τα χλωρογενή οξέα (πολυφαινόλες). Οι τυπικές τιμές στον καφέ κυμαίνονται από 0,5 γρ. έως 2,4 γρ. ανά 100 γρ. για ορισμένα είδη καφέ και από 1 γρ. έως 4,5 γρ. όσον αφορά τον στιγμιαίο καφέ. Εάν μιλάμε για 6 γρ. καβουρντισμένου και αλεσμένου καφέ ανά φλιτζάνι (δηλ. 40 γρ. ανά λίτρο), τότε ένα φλιτζάνι (150 ml) συνήθως περιέχει 120 mg χλωρογενών οξέων. Τα αντιοξειδωτικά αυτά απαντώνται σε όλα τα είδη καφέ, όποια κι αν είναι η προέλευση και η μέθοδος καβουρντίσματος και αλέσματος.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.

Υπάρχουν όμως αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας;

Οι πιο αναλυτικές και αξιόπιστες έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ για το μέσο άνθρωπο δεν έχει αρνητικές συνέπειες.

Αν δηλαδή δεν ανήκεις σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες, όπως για παράδειγμα άτομα με υψηλή πίεση ή καρδιακά προβλήματα (έρευνα Brent and others 2011, Zhang and others 2011) ή έγκυοι (Peck and others 2010) τότε η αυξημένη κατανάλωση καφέ δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ένδειξη ότι προκαλεί αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Και ξαναλέμε. Η αυξημένη κατανάλωση. Πάνω από 4-5 φλυτζάνια τη μέρα!

Οπότε;

Κάθε ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά στην καφεΐνη με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Η πραγματικότητα είναι πως ο λόγος που καταναλώνουμε καφέ δεν αφορά κάποια ψεύτικη πεποίθηση ότι θα μας βοήθησε να ζήσουμε για πάντα. Γνωρίζουμε επίσης πως 4-5 φλιτζάνια την ημέρα θα φέρουνε επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ο λόγος που προτιμάμε speciality coffee είναι πως απολαμβάνουμε τα μοναδικά γευστικά τους χαρίσματα!

Καλή απόλαυση λοιπόν!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!