Ρομπούστα και Αράμπικα. Διαφορές και ομοιότητες!

shutterstock_170040299

Παρότι υπάρχουν πάνω από είκοσι διαφορετικά είδη του γένους Coffea, μόνον δύο από αυτά καλλιεργούνται συστηματικά.

• Η Coffea Arabica πιο γνωστή απλά ως Arabica, είναι το φυτό που ανακάλυψε ο Αιθίοπας βοσκός Καλδής στο μύθο με τις άγριες αντιλόπες KUDU, και κατάγεται από τα υψίπεδα της Αιθιοπίας.

• Το άλλο είδος αυτό της Coffea Canephora, πιο γνωστό και ως Robusta κατάγεται από τα πιο υγρά και πιο ζεστά τροπικά δάση της δυτικής Αφρικής, και εμφανίστηκε στην παγκόσμια αγορά σχετικά πρόσφατα (μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) .

Τα δύο αυτά είδη διαφέρουν στη γεύση του αφεψήματος που δίνουν, στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη, στην ανθεκτικότητα τους στις ασθένειες και στις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας.

 

Αράμπικα – Arabica

• Η Arabica καλλιεργείται από τα 600-2600 μέτρα, είναι πιο ευάλωτη στις ασθένειες, δίνει λιγότερο καρπό και απαιτεί πιο πλούσια εδάφη και έχει την λιγότερη καφεΐνη. Το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σήμερα είναι αυτού του είδους.

• Σε γενικές γραμμές το είδος Arabica, καλλιεργείται κυρίως στην λατινική Αμερική (Μεξικό, Γουατεμάλα, Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Βραζιλία) και την Ανατολική Αφρική (Κένυα και Αιθιοπία).

Ρομπούστα – Robusta

• Η Robusta άρχισε να καλλιεργείται μόλις το 1850 στην δυτική Αφρική μεταξύ της Gabon και της Αγκόλας, όταν η Γαλλία και η Πορτογαλία άρχισαν να την προωθούν στις αγορές τους καθώς ήταν προϊόν των αποικιών τους. Η γεύση του καρπού τους είναι γενικώς υποδεέστερη και περιέχει την διπλή καφεΐνη.

• Στην Δυτική Αφρική και Νοτιοανατολική Ασία (Ακτή Ελεφαντοστού, Ινδονησία, Ινδία, Βιετνάμ) καλλιεργείται κυρίως η Robusta.

 

Συγκριτικός Πίνακας:

Robusta

Arabica

Σκληρός κόκκος με γεύση βρώμης

Φρουτώδης κόκκος με γλυκιά γεύση

Μεγαλώνει στα 200-800 μέτρα υψόμετρο

Μεγαλώνει στα 600 – 2000 μέτρα ύψος

Διπλάσιος σε καφεΐνη από τον Arabica

70% της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ

 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!