Πώς να ετοιμάσεις καφέ φίλτρου με τη μέθοδο εκχύλισης V60

kudu_1

Ένα από τα πράγματα που αγαπά κάποιος όταν πίνει ένα φλιτζάνι καφέ δεν είναι μόνο η γεύση του, αλλά η όλη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να τον ετοιμάσει. Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν, αν σου έλεγαν πως υπάρχει μια μέθοδος εκχύλισης καφέ, στην οποία έχεις εσύ τον έλεγχό της 100%; Αυτή δεν είναι άλλη από τη μέθοδο pour over V60. Πρόκειται για τη μέθοδο εκχύλισης καφέ φίλτρου με dripper. Είναι μια χειροκίνητη διαδικασία προκειμένου να απολαύσεις έναν υπέροχο καφέ με ισορροπημένo αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι απολαυστική και πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία για όσους αγαπούν τον καφέ.  

Την ονομασία της την πήρε από το κωνικό σχήμα και τη γωνία του κυπέλλου που είναι 60°. Το V60 είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην υπάρχει περιορισμός στη ροή του νερού. Τον έλεγχο της ροής τον έχεις εσύ. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με τον τρόπο που θα αλέσεις τον καφέ, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος που έχει επαφή με το νερό, δηλαδή ο συνολικός χρόνος εκχύλισης. Αν το νερό περνάει γρήγορα, που σημαίνει ότι ο καφές είναι χοντροαλεσμένος, θα έχεις έναν αδύναμο σε ένταση καφέ, ενώ αν συμβαίνει το αντίθετο και ο καφές είναι λεπτοαλεσμένος παραπάνω από το ιδανικό, ο καφές θα είναι πικρός. Αυτό που θα πρέπει να πετύχουμε είναι την ιδανική άλεση ώστε να αναδειχθούν στο σωστό χρόνο τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ που επέλεξες. Ο ιδανικός χρόνος επαφής είναι 2-3 λεπτά για μια κούπα καφέ των 300 ml. 

Η μέθοδος εκχύλισης V60 είναι μια απλή διαδικασία. Το μόνο που κάνεις επί της ουσίας, είναι να ρίχνεις ζεστό νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία πάνω από τον φρεσκοαλεσμένο καφέ που έχεις ζυγίσει και να είσαι προσεκτικός στο να τηρήσεις την αναλογία νερού που χρειάζεται με βάση τα γραμμάρια που έβαλες. Μέσω αυτής αναδεικνύονται περισσότερο τα φυσικά γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ ενώ οι συσκευές που χρησιμοποιείς έχουν τη δική τους φινέτσα. Η μέθοδος εκχύλισης V60, έχει καταγωγή από την Ιαπωνία και τον τρόπο που πίνουν το τσάι τους. Εκεί κατασκευάστηκε και το πρώτο V60 από κεραμικό της Arita. Πρόκειται για πορσελάνη, φτιαγμένη από λεπτό πηλό. 

Tέλος, όπως κάθε μέθοδος καφέ, έτσι και η μέθοδος εκχύλισης V60, θέλει υπομονή, επιμονή και πολλές προσπάθειες μέχρι να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα.  

Τι θα χρειαστείς:  

Καφετιέρα φίλτρου

Ειδικά φίλτρα για dripper 

Βραστήρα με ειδικό στόμιο για έλεγχο της απόσταξης 

-Ζυγαριά ακριβείας 

-Φρεσκοαλεσμένο καφέ της επιλογής σου. Αν σου αρέσει να γεύεσαι τη σοκολάτα στον καφέ σου δοκίμασε τους εξής καφέδες της KUDU.  

Το COLOMBIA FINCA CAMELIA με άρωμα σταφύλι, σοκολάτα, καραμέλα.

Το BRAZIL FAZENDA SANTA CECILIA με άρωμα σοκολάτας, μάνγκο και καρυδιών.

Το GUATEMALA SAN FLORENCIO με άρωμα καραμέλας, σύκου και κίτρου.

Ας δούμε ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις:  

Όσο εξοικειώνεσαι με τη μέθοδο, θα βρεις ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα που σε ικανοποιεί και έτσι θα καταλήξεις και στο σωστό άλεσμα του καφέ. Πριν τοποθετήσεις το φίλτρο, βρέξτο με λίγο ζεστό νερό, η θερμοκρασία του οποίου θα πρέπει να κυμαίνεται στους 90oC. Αυτή η διαδικασία θα παρασύρει γεύσεις από το χαρτί, τις οποίες θέλουμε να αποφύγουμε. Τοποθέτησε τον καφέ στο φίλτρο και ξεκίνα να ρίχνεις το ζεστό νερό αργά, μέχρι να καλύψει τον καφέ. Στη συνέχεια, ρίξε σιγά σιγά και το υπόλοιπο νερό. Τέλος, σέρβιρέ τον ζεστό σε ένα φλιτζάνι και καλή σου απόλαυση.  

Y.Γ: Και επειδή το σίγουρο είναι πως θα λατρέψεις αυτή τη μέθοδο και πως ποτέ δεν ξέρεις πού θα σε βρει η όρεξη για έναν καφέ, εμείς σου ετοιμάσαμε το HARIO BREWER COFFEE KIT. Το συγκεκριμένο kit είναι ιδανικό αν ξεκινάς τώρα να πειραματίζεσαι με τη μέθοδο V60 αλλά και αν θες τον αγαπημένο σου καφέ στη δουλειά ή την εξοχή.

Στη συσκευασία περιλαμβάνονται: Plastic V60 Dripper 02, V60 Server Heat-Resistant, Scoop και μια συσκευασία φίλτρων για το V60 Dripper 02.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!