Πόσο σημαντική είναι η θερμοκρασία του νερού όταν φτιάχνεις εσπρέσο;

image

Το νερό αφενός αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση του καφέ, αφετέρου είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητά του, αφού ο εσπρέσο αποτελείται κατά 88-90% ποσοστό νερό.

Το ίδιο σημαντική όμως είναι και η θερμοκρασία του νερού, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως, αν θέλεις να ετοιμάσεις ένα γευστικό και αρωματικό φλιτζάνι. Και αυτό γιατί η θερμοκρασία του νερού ευθύνεται για τη γεύση του καφέ που θα προκύψει και το κατά πόσο αυτή θα είναι γλυκιά, πικρή ή ακόμα και ξινή. Το να είσαι σε θέση να μπορείς να ελέγξεις τη θερμοκρασία του νερού για να ετοιμάσεις τον καφέ σου, είναι το κλειδί για κάθε barista ή για κάθε coffeelover. Για να μπορέσεις, λοιπόν, να πετύχεις τη σωστή θερμοκρασία, θα πρέπει να έχεις όχι μόνο το σωστό εξοπλισμό, αλλά και τη σωστή εκπαίδευση.

Για αρχή, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως κατά τη διάρκεια της παρασκευής του καφέ συμβαίνουν πολλές ταυτόχρονες χημικές ενώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από τη θερμοκρασία του νερού. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο ζεστό είναι το νερό που θα χρησιμοποιήσεις, τόσο πιο γρήγορα πραγματοποιούνται οι ενώσεις αυτές. Κάθε χημική ένωση είναι υπεύθυνη για το αποτέλεσμα του καφέ, που θα σερβιριστεί στο φλιτζάνι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είσαι ιδιαιτέρως προσεκτικός κατά τη διάρκεια της εκχύλισής του. H ιδανική θερμοκρασία για έναν εσπρέσο είναι μεταξύ 90-96oC. Πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό ενδέχεται να μειώσει την ποιότητα της γεύσης του καφέ.

Εν συνεχεία, ο εξοπλισμός είναι το κλειδί για να πετύχεις τη σωστή θερμοκρασία. Το να φτιάξεις καφέ με το χέρι σίγουρα δυσκολεύει την επίτευξη της σωστής θερμοκρασίας, από το να έχεις μια μηχανή καλής ποιότητας, η οποία θα επιλύσει το ζήτημα του εσπρέσο. Άλλωστε, μια καλή μηχανή είναι σε θέση να ελέγξει τη θερμοκρασία του νερού, που έρχεται σε επαφή με τον καφέ.

Επίλεξε τη σωστή μηχανή και ανάδειξε τα αρώματα και τη γεύση του αγαπημένου σου καφέ. H Carezza Deluxe για παράδειγμα είναι μια πρακτική, εργονομική και εύκολη στη χρήση παραδοσιακή οικιακή μηχανή καφέ espresso για αλεσμένο καφέ και ταμπλέτες ESE.

Στην περίπτωση που ψάχνεις μια μηχανή εσπρέσο για ποιοτικότερο καφέ στην άνεση του σπιτιού σου τότε αυτή είναι η GAGGIA CLASSIC INOX LSB

Όσο σημαντική είναι η θερμοκρασία του νερού για την παρασκευή του εσπρέσο, τόσο σημαντική είναι και η πρώτη ύλη καφέ που επιλέγουμε.

Δες παρακάτω την ιδανική ποικιλία για τον εσπρέσο σου!

BURUNDI SHEMBATI (250GR)

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!