Ποια είναι τα απαραίτητα εργαλεία για έναν home barista;

bar

Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των πιο πολλών ανθρώπων παγκοσμίως. Σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχουν μαγαζιά που σερβίρουν το αγαπημένο αυτό ρόφημα. Δε θα ήταν υπέροχο όμως να μπορείτε να απολαμβάνετε έναν εξίσου αρωματικό και γευστικό καφέ στην άνεση του σπιτιού σας; Και φυσικά, να σερβίρετε στους φίλους και καλεσμένους έναν καφέ που θα τους κάνει να παραμιλάνε! Είναι λογικό πως στην αρχή θα αντιμετωπίσετε μερικές προκλήσεις. Με καθημερινές όμως δοκιμές και τα κατάλληλα εργαλεία μπορείτε να γίνετε ένας τέλειος (home) barista. Είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα εκπλήξει και εσάς. Ξεκινώντας λοιπόν, θα πρέπει να ξέρετε ότι το καλό φλιτζάνι καφέ θέλει επιμονή και υπομονή. Αν αυτά τα διαθέτετε, μπορείτε να συνεχίσετε αγοράζοντας τα απαραίτητα εργαλεία και στον μέλλον να μεγαλώσετε τη συλλογή σας.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά για να ξεκινήσετε … την καριέρα σας ως home barista.

1.Coffee Machine – Brewing method: Είναι σημαντικό να έχετε μια αξιόπιστη συσκευή καφέ που θα σας επιτρέψει να αναδείξετε το γευστικό προφίλ του καφέ που ετοιμάζετε. Αφού επιλέξετε τη μηχανή espresso ή τη μέθοδο εκχύλισης φίλτρου που σας αντιπροσωπεύει και προβείτε στην αγορά της, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως και βεβαιωθείτε πως τις έχετε κατανοήσει.

2. Μύλος καφέ: Στην περίπτωση που σας κερδίζει ο καφές όταν είναι φρεσκοαλεσμένος, δεν έχετε παρά να αποκτήσετε το δικό σας μύλο άλεσης. Ο φρεσκοαλεσμένος καφές έχει καλύτερη γεύση, αφού είναι πλουσιότερος σε αρώματα. Επιπλέον, μπορείτε να τον αλέσετε σε όποιο βαθμό επιθυμείτε, ανάλογα με τη γευστική σας προτίμηση ή τη μέθοδο εκχύλισης που κάνετε. Στο εμπόριο υπάρχουν μύλοι χειροκίνητοι και ηλεκτρικοί.

3. Θερμόμετρο: Όταν μιλάμε για παρασκευή καφέ, ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια μετράει. Ιδιαιτέρως σημαντική για την ποιότητα του καφέ, και κυρίως του espresso, είναι η θερμοκρασία του νερού. Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε βραστήρα για ζεστό νερό, θα πρέπει να ελέγξετε τη θερμοκρασία του. Γι’ αυτόν τον λόγο το θερμόμετρο θεωρείται ένα απαραίτητο εργαλείο. Επιπλέον, το θερμόμετρο θα σας προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο κατά τη διόγκωση του γάλακτος στην περίπτωση που πίνετε και καπουτσίνο.

4. Ζυγαριά: Μια ζυγαριά είναι σίγουρα απαραίτητη στην κουζίνα. Και αν μέχρι στιγμής δεν την χρησιμοποιούσατε, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Η σωστή ποσότητα του καφέ που θα πρέπει να βάλετε σε κάθε φλιτζάνι όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα του ροφήματος, αλλά κάνει και πιο σταθερό το αποτέλεσμα. Να θυμάστε πως μερικά γραμμάρια μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Επιπλέον, όταν μετράτε τον καφέ που θα χρησιμοποιήσετε, αποφύγετε να πετάξετε κάποιο μέρος του, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα.

5. Πατητήρια: Το πάτημα του espresso είναι ένας από τους παράγοντες που μετατρέπουν έναν espresso, σε σωστό espresso. Η κοινή ονομασία αυτής της διαδικασίας είναι το tamping. Ο λόγος που γίνεται, είναι για να δημιουργηθεί ο σωστός χώρος για να περάσει το νερό.

6. Καφές: Ο ποιοτικός καφές είναι το θεμέλιο για ένα τέλειο ρόφημα. Σχεδόν δεν θέλει συστάσεις… Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να επιλέγετε τον σωστό. Μπορείτε όμως να πειραματιστείτε ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες και χαρμάνια προκειμένου να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις ιδιαιτερότητές τους και να καταλήξετε στον αγαπημένο σας.

Ξεκινήστε με αυτούς:

THE GRAIL (SPECIALTY COFFEE BLEND): Το γευστικό του προφίλ είναι κηρήθρα, γκρέιπφρουτ, σοκολάτα γάλακτος και γλυκό κίτρο με έντονη επίγευση και γεμάτο σώμα.

RWANDA KAMEGERI: Το γευστικό του προφίλ είναι γλυκό, έντονο και καθαρό. Μαρμελάδα πορτοκαλιού, χυμός πορτοκαλιού σιρόπι, κεράσι και νότες λουλουδιών.

KENYA MURANGA GONDO AB: Το γευστικό του προφίλ είναι κόκκινο φραγκοστάφυλο, ψημένο κακάο και ροζ πιπέρι. Δριμεία και γλυκιά οξύτητα με βελούδινη αίσθηση.

Καλή αρχή!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!