Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νερό και το τέλειο φλιτζάνι! (Μέρος 3ο)

Nero_3

Αποσκληρυντής και χρήση φίλτρων στη μεταχείριση νερού

Το τρίτο και τελευταίο μέρος μας είναι και το πιο τεχνικό και εξειδικευμένο!

Ο αποσκληρυντής

Ο αποσκληρυντής δίνεται από την εταιρεία που σε χορηγεί με μηχανή καφέ, προκειμένου να προστατεύσει την μηχανή καφέ που σου παρέχει. Με αυτόν τον τρόπο, και εφόσον ακολουθείς την διαδικασία εμπλουτισμού – καθαρισμού του αποσκληρυντή, γλιτώνεις και εσύ από παράπλευρα έξοδα που μπορεί να φέρουν τυχόν βλάβες που οφείλονται σε επικάθιση αλάτων.

Ο αποσκληρυντής όμως σε καμία περίπτωση δεν βελτιώνει ούτε φυσικά προστατεύει την ποιότητα του καφέ σου. Ο αποσκληρυντής στο μόνο που χρησιμεύει είναι να μειώσει τον βαθμό σκληρότητας του νερού του δικτύου. Το νερό που πίνουμε περιέχει ένα ποσοστό αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου (CaMg (CO3)2) και CaCO3) το οποίο ορίζει την προσωρινή σκληρότητα του νερού (ονομάζεται προσωρινή γιατί απομακρύνεται μέσω βρασμού). Ο αποσκληρυντής είναι ουσιαστικά ένα σύστημα ιοντοεναλλαγής.

Δηλαδή: Αν ανοίξεις έναν αποσκληρυντή θα δεις στο εσωτερικό του κάτι χρυσαφί (ή λευκούς) κόκκους από ρητίνη . Η ρητίνη είναι ένα πορώδες υλικό που σκεπάζει ένα υπόστρωμα πολυμερούς. Όταν εισέλθει νερό στους πόρους της, έχει την ικανότητα να συγκρατήσει ιόντα Mg2+ και Ca2+, δίνοντας στην θέση τους ιόντα Na+ και K+. Τα ιόντα είναι ουσιαστικά φορτισμένα άτομα (θετικά ή αρνητικά) τα οποία βρίσκονται στο νερό συνήθως συνδεδεμένα με άλλες ενώσεις (πχ. ανθρακούχο ασβέστιο CaCO3).

Δες εδώ το Μέρος Α

Όταν η διαδικασία ανταλλαγής φτάσει σε σημείο κορεσμού, σταματάει και η ουσιαστική λειτουργία της ρητίνης και επομένως χρειάζεται επανεμπλουτισμό με NaCl, κοινώς αλάτι. Το αλάτι προσφέρει ιόντα Na+ στην ρητίνη ενώ απελευθερώνει και ιόντα Cl- απολυμαίνοντας ταυτόχρονα και τον αποσκληρυντή από βακτήρια και μύκητες που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται λόγω στασιμότητας του νερού όταν δεν λειτουργεί η μηχανή. (Αντιλαμβάνεσαι επομένως τι συμβαίνει αν αφήσεις τον αποσκληρυντή σου χωρίς καθαρισμό για μια βδομάδα. Απλά πάρε δείγμα από το νερό που πηγαίνει στην μηχανή και μύρισέ το!)

Ο αποσκληρυντής δεν προστατεύει το προϊόν σου. Δεν μπορεί να καθαρίσει το νερό από χλώριο και σκουπίδια, αλλά επιπλέον αυξάνει κατά πολύ την περιεκτικότητα Na+ στο νερό.

Χρήση Φίλτρων

Τα φίλτρα συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό άλατα από το νερό του δικτύου, ενώ περιέχουν συνήθως και φίλτρα ενεργού άνθρακα προκειμένου να συγκρατείται το χλώριο που περιέχει το νερό.

Τα περισσότερα από αυτά τα φίλτρα λειτουργούν με βαλβίδες bypass, δίνοντας την δυνατότητα να ορίζουμε εμείς την ποιότητα νερού που χρειαζόμαστε.

Δες εδώ το Μέρος Β

Κάνοντας χρήση ενός τέτοιου φίλτρου βγαίνεις κερδισμένος γιατί:

· Έχεις σταθερή ποιότητα νερού για την μηχανή αλλά και για τον καφέ σου, γλιτώνοντας την διαδικασία εμπλουτισμού.

· Συνδέοντάς το στην παγομηχανή σου ξενοιάζεις από προβλήματα συντήρησης και υπέρογκες χρεώσεις service.

· Συνδέοντας το στο πλυντήριο πιάτων, έχεις πάντα κρυστάλλινα ποτήρια (η θαμπάδα από άλατα αναγκάζει πολλές επιχειρήσεις να αλλάζουν συχνά ποτήρια) ενώ χρησιμοποιείς και λιγότερο απορρυπαντικό.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!