Τα μυστικά για τον τέλειο καφέ φίλτρου!

kudu-kafes-filtrou

Ο καφές φίλτρου έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι τέτοιος ο τρόπος παρασκευής του, που με μικρές λεπτομέρειες μπορείς να επιτύχεις ένα υπέροχο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα με ποιο τρόπο φιλτραρίσματος θα επιλέξεις.

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

  1. Το πρώτο και κυριότερο βήμα για να επιτύχεις τον τέλειο καφέ φίλτρου είναι η επιλογή των κόκκων καφέ. Ο καφές πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και φρεσκοκομμένος. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε χώρα προέλευσης, περιοχή, φάρμα, υψόμετρο, επεξεργασία, γευστικό προφίλ για να βρεις αυτήν την ποικιλία που ταιριάζει στις προτιμήσεις σου! Καλό είναι πάντως να διαθέτει διακριτικά αρώματα, τα οποία δεν θα χαθούν από την παρασκευή.
  2. Στη συνέχεια προχωράμε στην αναλογία. Προτεινόμενη συνταγή για ένα άτομο είναι 15gr καφέ και 250 ml νερού. Μία ζυγαριά θα σε βοηθήσει να υπολογίσεις ακριβώς!.
  3. Και φυσικά μην ξεχνάς το χρονόμετρο! Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος για το σύνολο της απόσταξης. Έτσι μετράμε κατά πόσο πήγε καλά το brew.
  4. Μια μέση θερμοκρασία είναι οι 92-96°C. Αν έχουμε θερμόμετρο, καλό είναι να το χρησιμοποιούμε. Το ιδανικό θα είναι να έχουμε έναν ηλεκτρονικό βραστήρα νερού.
  5. Ο χρόνος της εκχύλισης εξαρτάται από το άλεσμα. Όσο πιο χοντροαλεσμένος ο καφές, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να αφιερώσεις στην εκχύλιση. Ιδανικοί χρόνοι επαφής για μια μέθοδο βαρύτητας όπως το v60/chemex είναι 3-6 λεπτά και πάντα ανάλογα το πόσο μεγάλη συνταγή έχουμε επιλέξει να κάνουμε.
  6. Ξεκινώντας το χρόνο από την πρώτη επαφή του νερού με τον καφέ -ρίχνοντας αργά και σταθερά μόνο πάνω στον αλεσμένο καφέ- θα πρέπει να κάνουμε μια στάση. Tο λεγόμενο bloom στη γλώσσα των barista και για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το bloom γίνεται όταν δούμε ότι έχουμε βρέξει όλη την επιφάνεια, περίπου δηλαδή στο διπλάσιο βάρος των γραμμαρίων που χρησιμοποιήσαμε. (για 15 – 25 gr, bloom 30-35 gr, για 20-30’’)
  7. Η ροή μας πρέπει να είναι σαν του ρολογιού. Να μην ξεπερνάει το “κρεβάτι” το ύψος του στο διπλάσιο από το αρχικό (κρεβάτι ορίζεται ο βρεγμένος καφές μέσα στο σκεύος που χρησιμοποιούμε).
    Tip of the DAY
  8. Βρέχουμε με καυτό νερό το φίλτρο για να διώξουμε τυχόν γεύσεις χαρτιού που μπορούν να περάσουν και να μας χαλάσουν το γευστικό αποτέλεσμα!

Δες αξεσουάρ και μεθόδους απόσταξης για καφέ φίλτρου, εδώ

Tip of the DAY
Βρέχουμε με καυτό νερό το φίλτρο για να διώξουμε τυχόν γεύσεις χαρτιού που μπορούν να περάσουν και να μας χαλάσουν το γευστικό αποτέλεσμα!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!