Όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV δοκίμασε για πρώτη φορά καφέ… απογοητεύτηκε!

louis_xiv_1666_charles_le_brun

Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που μετέφερε σπόρους καφέ στην αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στην αποικία της στη Γαλλική Γουιάνα.

Ποιος όμως ήταν αυτός που έφερε τον καφέ στους Γάλλους;

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο καφές τότε ήταν ένα προϊόν που δεν μπορούσε να απολαύσει ο καθένας αφού η παραγωγή του ήταν μονοπώλιο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα γνωστός σε άλλες χώρες.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έμαθε τον καφέ όταν ο Σουλεϊμάν Αγάν, Οθωμανός πρέσβης έφτασε στο πολυτελές παλάτι των Βερσαλλιών και συγκεκριμένα στην αυλή του τότε βασιλιά Λουδοβίκου XIV.

Ο Σουλεϊμάν έφερε πολυτελή δώρα στον Λουδοβίκο όπως χρυσάφι, κοσμήματα και ανάμεσα σε αυτά έφερε και καφέ! Ο βασιλιάς όμως όταν δοκίμασε, δε του άρεσε καθόλου και τον απέρριψε λέγοντας ότι προτιμούσε το κρασί και τη σαμπάνια…

Ο Οθωμανός πρέσβης μπορεί να απογοητεύτηκε αλλά μιας και είχε κάνει τόσο δρόμο αποφάσισε να κάτσει κάποιο διάστημα ακόμα στο Γαλλία. Έτσι έμεινε στο Παρίσι και όποτε τύχαινε να έχει κάποιον καλεσμένο του πρόσφερε καφέ. Πρόσθετε μάλιστα λίγη ζάχαρη εφόσον είχε καταλάβει ότι στον Λουδοβίκο δεν άρεσε επειδή του φάνηκε πολύ πικρός!

Οι αριστοκράτες επισκέπτονταν όλο και πιο συχνά τον Σουλεϊμάν προκειμένου να πιουν λίγο καφέ και σύντομα έγινε τόσο δημοφιλής στον κύκλο τους που γύρισε ξανά στα “χέρια” του Λουδοβίκου, ο οποίος τελικά τον αποδέχτηκε.

Από την αριστοκρατία, ο καφές σύντομα διαδόθηκε στον υπόλοιπο λαό και έγινε πολύ αγαπητός. Τόσο που ο βασιλιάς όταν έψαχνε τρόπο να αυξήσει άμεσα τα έσοδα του παλατιού θεώρησε καλή ιδέα να τον φορολογήσει…

Για σήμερα προτείνουμε τον απόλυτο καφέ GUATEMALA EL TAMBOR

που μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ!

Κάθε βδομάδα μοιραζόμαστε μαζί σας μία ιστορία από το μαγικό κόσμο του καφέ! #coffeetales

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!