5 Λάθη που κάνεις και επηρεάζεις τη γεύση του καφέ! #homebarista

photo-1432107294469-414527cb5c65

Μία καλή μηχανή καφέ για το σπίτι, θα σου επιτρέψει να φτάσεις πιο εύκολα στο επιθυμητό αποτέλεσμα γεύσης που θέλεις να έχει η κούπα του καφέ σου. Ποιες είναι όμως εκείνες οι συνήθειες που βλάπτουν τη γεύση του καφέ και – κατ’ επέκταση- και την ίδια τη μηχανή; Πάμε να δούμε τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη.

1) Κακής ποιότητας κόκκοι καφέ

Δεν τίθεται θέμα ότι ο καφές είναι με διαφορά καλύτερος όταν είναι φρέσκος. Μην αγοράζεις χύμα καφέ από μη εξειδικευμένα καταστήματα. Πολύ πιθανό το οξυγόνο και το έντονο φως έχουν τη χειρότερη δυνατή επίδραση στους καβουρντισμένους κόκκους, οπότε αν ο πωλητής δεν κάνει συνειδητή προσπάθεια να προφυλάσσει τον καφέ ώστε να τον πουλάει φρέσκο, οι χώροι αποθήκευσης επικαλύπτονται με έλαια καφέ, που γίνονται συσσωρευμένο οξειδωμένο λίπος.

Δες μεγάλη ποικιλία σε καφέδες μοναδικής προέλευσης εδώ

2)Το νερό

Ο καφές αποτελείται κατά 98% από νερό. Όπως είναι λογικό η ποιότητα του νερού θα επηρεάσει και τη γεύση του τελικού αποτελέσματος. Προτίμησε εμφιαλωμένο φρέσκο νερό καλής ποιότητας, όχι όμως μεταλλικό, γιατί συσσωρεύονται άλατα που βλάπτουν τόσο τη μηχανή, όσο και τον καφέ. Επίσης απόφυγε το νερό της βρύσης, εκτός και αν διαθέτεις φίλτρα νερού που κρατούν τα άλατα μακριά!

3)Κράτησε φρέσκους τους κόκκους του καφέ

Ο καφές, που έχει ανοιχθεί, πρέπει να φυλάσσεται πάντα σε αεροστεγές δοχείο. Χρησιμοποιώντας CoffeeVac είσαι μια χαρά. Προς θεού μην τους βάλετε στο ψυγείο! Οι κόκκοι του καφέ χρειάζονται δροσερό, ξηρό μέρος, μακριά από την υγρασία του ψυγείου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αγοράζεις αυστηρά την ποσότητα που πρόκειται να καταναλώσεις τα επόμενα 24ωρα.

Δες μεγάλη ποικιλία σε CoffeeVac εδώ

4)Θερμοκρασία καφέ

Επίσης πολύ συνηθισμένο, είναι το θέμα της θερμοκρασίας που έχει η κεφαλή του portafilter συνεπώς και η θερμοκρασία που θα διαβρέξει τον καφέ. Ιδανική θερμοκρασία για έναν εσπρέσο είναι μεταξύ 90-93oC. Πιο κρύο ή πιο ζεστό νερό θα μειώσει την ποιότητα της γεύσης του καφέ. Αντίστοιχα και για τον καφέ φίλτρου, η τέλεια θερμοκρασία είναι γύρω στους 93 βαθμούς.

5)Καθάρισμα

Για το τέλος, ίσως και το πιο σημαντικό. Μετά από κάθε χρήση, καθαρίζεις όλο τον εξοπλισμό και  αφαιρείς ό,τι έχει μείνει από έλαια καφέ και υπολείμματα. Σε αντίθετη περίπτωση, βλάπτεις τη μηχανή του καφέ και κυρίως αλλοιώνεις τη γεύση κάθε επόμενου ροφήματος.

Δες μεγάλη ποικιλία σε καθαριστικά μηχανής εδώ

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!