Γιατί ο καφές σου πρέπει να είναι πάντα φρέσκος και φρεσκοαλεσμένος;

shutterstock_415215223

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια, για το κατά πόσον είναι φρέσκος και φρεσκοαλεσμένος ο καφές που χρησιμοποιούν όχι μόνο οι μεγάλες αλυσίδες καφετεριών, αλλά και μικρότερα καφέ.

Βέβαια, στην τελική, δεν είναι ακριβώς συζήτηση. Είναι η εξής πραγματικότητα:

Πολλοί επιλέγουν συνειδητά για λόγους οικονομίας (χρόνου και χρημάτων) να ψήνουν καφέ σε ποσότητες… χονδρικής, υποβαθμίζοντας την (μερικές φορές εξορισμού αμφίβολη) ποιότητα της ποικιλίας του καφέ τους.

Πάμε να εξετάσουμε από την αρχή τα πράγματα:

 

  • Φρέσκος καφές λέγεται…

Φρέσκος καφές είναι αυτός που έχουμε στη διάθεσή μας ύστερα από την τελευταία συγκομιδή. Ούτε την περσινή, ούτε την προπέρσινη…

Από το ψήσιμο μέχρι την παρασκευή του, δεν θα πρέπει να έχουν περάσει πάνω από 7 έως 25 ημέρες. Μόνο τότε θεωρείται φρέσκος ένας καφές.

Και επίσης, σημαντικό: Κατά την παρασκευή του, θα πρέπει πάντα να έχει αλεσθεί η ζητούμενη δόση.

 

  • Άλλο φρέσκος και άλλο φρεσκοαλεσμένος!

Μπορεί κάποιος καφές να είναι φρεσκοαλεσμένος, αλλά όχι φρέσκος. Για παράδειγμα αν είναι παλιότερης συγκομιδής ή η περίοδος που μεσολάβησε από το ψήσιμό του να υπερέβη για παράδειγμα τους 2 μήνες!

 

  • Και θα ρωτήσεις. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φρέσκου καφέ;

Για τον καταναλωτή:

  • Καλύτερη/”πιο έντονη” γεύση καφέ.
  • Περισσότερα/”πιο πλούσια” αρώματα.
  • Περισσότερα/”πιο πλούσιο σε” αντιοξειδωτικά που έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Για τον barista:

  • Απόλυτος έλεγχος βαθμού άλεσης. Ο φρέσκος καφές είναι πιο διαχειρίσιμος στο μύλο. 

SOS: Ο φρεσκοκαβουρδισμένος καφές (1-7 μέρες) θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Θα είναι πολύ πιο δύσκολος στην διαχειρισή του (άλεση) και θα μας δίνει μια “δυνατή” αίσθηση στο στόμα μέχρι να κάνει όλη την διαδικασία του degassing. 

End of “discussion”.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!