O Kopi Luwak είναι ένας από τους πιο ακριβούς καφέδες του κόσμου. Ισχύει όμως ότι φτιάχνεται από κόπρανα αγριόγατας;

Kudu coffeetale

Η ιστορία που κρύβεται πίσω από την πρώτη… δοκιμή!

Η φήμη του Kopi Luwak εκτοξεύθηκε μετά την εμφάνισή του στην ταινία The Bucket List, αλλά αληθεύει ότι παράγεται από κόπρανα αγριόγατας;

Καταρχάς, ας το πάρουμε από την αρχή.

Η ποικιλία Kopi Luwak κοστίζει 60 ευρώ το φλιτζάνι και φημίζεται για το πλούσιο άρωμά της και την εξαιρετική της γεύση.

Φτιάχνεται όμως από κόπρανα αγριόγατας; Η απάντηση είναι πως ναι!

Η διαδικασία παραγωγής του καφέ Kopi Luwak αρχικά περιλαμβάνει την κατάποση του καρπού από τις γάτες Asian Palm Civet, οι οποίες λατρεύουν τη λιχουδιά αυτή. Οι παραγωγοί συλλέγουν έπειτα τα κόπρανα από τις γάτες τα οποία περιέχουν τα κουκούτσια του καρπού και αφού καθαριστούν και καβουρδιστούν διατίθενται στο εμπόριο.
Τα οξέα και τα γαστρικά υγρά από το στομάχι της γάτας, επιδρούν στους κόκκους του καφέ αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικού και μηλικού οξέως προσδίδοντας στον καφέ εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Πώς όμως μάθαμε ότι είναι αξιοποιήσιμος αυτός ο… μεζές;

Η μοναδική ιστορία του Kopi Luwak ξεκινά κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής κυριαρχίας στην Ινδονησία. Οι Ολλανδοί αποικιοκράτες δεν επέτρεπαν στους ντόπιους αγρότες να καταναλώνουν τον καφέ που συνέλεγαν για να πουλήσουν στις αγορές του κόσμου και οι Ινδονήσιοι αγρότες, προκειμένου να γευτούν την απόλαυση του δικού τους καφέ, κατέφευγαν στην περισυλλογή και καθαρισμό των κόκκων που αποβάλλονταν αχώνευτοι από τα luwak. Καβούρδιζαν τους κόκκους, τους άλεθαν και στη συνέχεια απολάμβαναν το παραγόμενο αφέψημα. Όταν οι Ολλανδοί δοκίμασαν τον καφέ των χωρικών διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικό ρόφημα, με απαλή γευστική υφή, σοκολατώδες άρωμα και προπαντός χωρίς την παραμικρή πικρή επίγευση.

Αργότερα, η εργαστηριακή ανάλυση του συγκεκριμένου καφέ έδειξε ότι το βιολογικό φιλτράρισμα του πεπτικού συστήματος του luwak καθαρίζει εντελώς τους κόκκους από πιθανά φυτοφάρμακα ή αρρώστιες και ταυτόχρονα μειώνει την καφεΐνη γύρω στο 0,5 -1,5% από το 35% περίπου που εμπεριέχει ένας τυπικός καφές!

Υστερόγραφο: Αξίζει να σημειωθεί πως ο Tony Wild, ο άνθρωπος που θεωρείται ο πρώτος που εισήγαγε τη συγκεκριμένη ποικιλία στο Δυτικό κόσμο, έχει σταματήσει οποιαδήποτε ενασχόληση με τον καφέ Kopi Luwak. Ο λόγος; Οι συνθήκες με τις οποίες περισυλλέγονται οι κόκκοι απαιτούν την αιχμαλωσία και τη γενικότερη κακοποίηση του συμπαθέστατου “αιλουροειδούς” με αποτέλεσμα πολλές φιλοζωικές ανά τον κόσμο να έχουν εναντιωθεί.

 

Κάθε βδομάδα μοιραζόμαστε μαζί σας μία ιστορία από το μαγικό κόσμο του καφέ! #coffeetales

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!