Καθαρή μηχανή… καθαρή γεύση καφέ!

mixani

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, λένε οι περισσότεροι. Στην περίπτωση του καφέ δε, η καθαριότητα της μηχανής συνεπάγεται και καθαρότερη γεύση καφέ. Για έναν καλό και εύγεστο καφέ, δεν αρκεί μόνο το μεράκι του barista ή το σωστό καβούρδισμα του καφέ, αλλά και η συστηματική καθαριότητα της μηχανής. Ως γνωστόν, η μηχανή του καφέ, είναι το δεξί του χέρι και πρέπει να το προσέχει σαν τα μάτια του, αν θέλει ο καφές που σερβίρει να είναι ισάξιος των προσδοκιών του. Ένας καφές που έχει παρασκευαστεί από μια μηχανή βρώμικη και παραμελημένη, η γεύση φυσικά δεν θα είναι αυτή που επιθυμεί.

Κατά τη διαδικασία παρασκευής του καφέ, τα έλαια που έχουν εκχυλιστεί συσσωρεύονται στις επιφάνειες του κλείστρου. Όταν αυτά τα έλαια που έχουν μείνει ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες και έχουν δημιουργήσει ένα στρώμα, έρθουν σε επαφή με τον καφέ που ετοιμάζεται και πέφτει στο φλιτζάνι, δημιουργούν μια ανεπιθύμητη γεύση στο ρόφημα. Για το λόγο αυτό, η συστηματική καθαριότητα της μηχανής και στις δύο βάρδιες είναι το Α και το Ω. Ανεξαρτήτως φόρτου εργασίας ή μη, θα πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός της μηχανής ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα βασικά βήματα είναι τα εξής:

* Καθάρισμα των porta-filters και των basket-filters μέσα και έξω με ζεστό νερό, τουλάχιστον ανά μια μισή ώρα.

* Ξέπλυμα των κεφαλών με την τυφλή μπασκέτα.

* Αρωματισμός των κλείστρων ξανά με μια ή δυο δόσεις τις οποίες δεν θα χρησιμοποιήσουμε.

Απαραίτητη είναι και η καθαριότητα της μηχανής μετά το πέρας της βάρδιας και το κλείσιμό της.

* Ξέπλυμα των κεφαλών με την τυφλή μπασκέτα και καθαριστική σκόνη.

* Μούλιασμα των porta-filers σε ειδικό διάλυμα καθαριστικού.

* Γυάλισμα της μηχανής.

Με την ίδια προσοχή θα πρέπει να καθαρίζουμε και τη μηχανή espresso και στο σπίτι. Φρόντισε να καθαρίζεις την καφετιέρα σου συχνά, γιατί αλλιώς θα επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του καφέ σας.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!