Δικαιοσυνη σε ενα… ποτηρι καφε

Τι είναι το “Fair Trade” (δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο);

Το “Fair Trade” είναι ένα κίνημα που προωθεί μια εναλλακτική διαδικασία εμπορίου. Δεν στοχεύει στο μέγιστο κέρδος αλλά στη μείωση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για αυτό, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και συνεταιρισμοί του αναπτυσσόμενου κόσμου προμηθεύονται με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς των αναπτυσσόμενων χωρών που σε όλον τον κύκλο παραγωγής σέβονται κριτήρια όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό προς το περιβάλλον.

Ο καφές ως προϊόν του κινήματος “Fair Trade”

Ένα από τα πιο ευρέως γνωστά προϊόντα που «αγκάλιασαν» το κίνημα του “Fair Trade” είναι ο καφές, ίσως το πιο δημοφιλές.
Η πιστοποίηση “Fair Trade” ξεκίνησε το 1988, μετά από μία κρίση στην παγκόσμια αγορά του καφέ, κατά την οποία η προσφορά ήταν μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Τη συγκεκριμένη περίοδο δεν είχαν επιβληθεί όρια στις κατώτατες τιμές και έτσι η αγορά πλημμύρισε.
Με εφαλτήριο την Ολλανδία, η πιστοποίηση “Fair Trade” προσπάθησε να αναπροσαρμόσει τις τιμές του καφέ ώστε να εξασφαλίζονται στους παραγωγούς (γεωργούς) επαρκείς μισθοί και να τους επιστραφεί το κέρδος. Η αρχική ονομασία του οργανισμού ήταν “Max Havelaar”, προερχόμενη από έναν Ολλανδικό «φανταστικό» χαρακτήρα, ο οποίος αντιτίθετο στην εκμετάλλευση των γεωργών από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες στις Δυτικές Ινδίες. Έτσι ο οργανισμός δημιούργησε ετικέτες προϊόντων οι οποίες πληρούσαν συγκεκριμένα μισθολογικά κριτήρια.

fair_trade_blog

Οι αρχές του “Fair Trade”

Το κίνημα του “Fair Trade” διέπεται από αρχές όπως η διαφάνεια, η υπευθυνότητα, η πληρωμή δίκαιας τιμής στους παραγωγούς, η ισότητα των φύλων, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά η δημοκρατία.
Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι μια πραγματική πρόταση για την καταπολέμηση της φτώχειας: η απουσία των μεγάλων μεσαζόντων από τον κύκλο αλλάζει ριζικά τη διανομή των κερδών και αφήνει αρκετά χρήματα στους παραγωγούς για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Fair Trade, Fair Quality

Ένα προϊόν “Fair Trade” έχει την ίδια ή καλύτερη ποιότητα με ένα συμβατικό προϊόν. Αυτό που αλλάζει είναι το που πάνε τα χρήματά μας: κάθε φορά που αγοράζουμε ένα προϊόν “Fair Trade” επιλέγουμε να πηγαίνουν στους παραγωγούς, στις κοινότητές τους και όχι σε μεσάζοντες που στοχεύουν μόνο στο κέρδος.
Η KUDU Coffee Roasters στηρίζει ενεργά το δίκαιο εμπόριο και προμηθεύεται καφέδες από εμπόρους που έχουν πιστοποιήσεις “Fair Trade”.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!