Η ιστορία της Γαλλικής Πρέσας (French Press)

French Press

Ο καφές φίλτρου είναι ένα υπέροχο ρόφημα από κάθε άποψη. Πρόκειται για ένα ρόφημα αρκετά εύκολο στην παρασκευή του, που έχει έναν τρόπο μοναδικό να αναδεικνύει τα αρώματα του καφέ. Η ιστορία της γαλλικής πρέσας ή γαλλικής καφετιέρας όπως την ονομάζουν οι περισσότεροι, πάει χρόνια πίσω. Εν τούτοις υπάρχει μια διαμάχη για το ποιος την ανακάλυψε, καθώς η σημερινή μορφή της έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές.

Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που εκδόθηκε για τη συσκευή παρασκευής καφέ φίλτρου, δόθηκε στον Attilio Callimani το 1929. Το οξύμωρο στην ιστορία αυτή είναι πως ο συγκεκριμένος δεν κατάγεται από τη Γαλλία αλλά ήταν Ιταλός από το Μιλάνο. Επομένως, το ερώτημα είναι γιατί η πρέσα ονομάστηκε γαλλική. Πολλοί αναφέρουν πως ο πρώτος άνθρωπος που εμπνεύστηκε την πρέσα ήταν από τη Γαλλία. Ενώ η πρώτη απόπειρα που έκανε για να την φτιάξει, ήταν περίπου το 1800. Όταν η πρέσα ήρθε στη Γαλλία, οι Ιταλοί την αποκάλεσαν καφετέρια γαλλικού και ο Callimani κατοχύρωσε την ιδέα. Αργότερα, το 1958 ο Faleiro Bondanini παρουσίασε μια πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της καφετιέρας όπου είχε μεγαλύτερο φίλτρο και γινόταν καλύτερα η εκχύλιση του καφέ. Είναι γεγονός ότι η γαλλική πρέσα έχει μεγάλη ιστορία, ενώ έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές από την αρχική μορφή της.

Η γαλλική πρέσα αποτελείται από ένα κυλινδρικό δοχείο, στο οποίο τοποθετείται ο αλεσμένος καφές, το ζεστό νερό καθώς και ένα έμβολο, που στην κάτω του πλευρά είναι εφοδιασμένο με ένα πολύ λεπτό μεταλλικό φίλτρο. Οι διαφορές στις καφετιέρες χειρός συνίστανται περισσότερο στο υλικό του δοχείου τους, που μπορεί να είναι από ανοξείδωτο μέχρι γυάλινο ή πλαστικό.

Ανεξάρτητα από τον τύπο που προτιμάτε, η χρήση μιας γαλλικής πρέσας είναι σίγουρα καλύτερη από τη χρήση μιας ηλεκτρικής καφετιέρας, γιατί η ποιότητα του καφέ που παράγει είναι καλύτερη. Χάρη στην απουσία χάρτινου φίλτρου, ο καφές είναι πλουσιότερος σε φυσικά έλαια, γεγονός που εντείνεται λόγω της παρατεταμένης επαφής του καφέ με το ζεστό νερό. Παράλληλα, χάρη σε αυτή τη συσκευή που μεταφέρεται εύκολα και δεν χρειάζεται ρεύμα (αν εξαιρέσει κανείς ότι χρειάζεται ένας βραστήρας για ζεστό νερό) μπορείτε να πιείτε τον αγαπημένο σας καφέ στην εξοχή, στην βόλτα ή ακόμα και στο camping. Το μυστικό για έναν γευστικό καφέ φίλτρου είναι η πρώτη ύλη. Ο καφές δηλαδή να είναι ποιοτικός και φρέσκος.

Γι’ αυτό σας προτείνουμε:

BURUNDI SHEMBATI με γευστικό προφίλ από λευκό σταφύλι, ανανά, κεράσια, κόκκινα φρούτα και έντονο γλυκό καπνό.

COLOMBIA FINCA ANGELLO GRILLO με γευστικό προφίλ από βατόμουρο και με αρώματα λουλουδιών, καθαρή οξύτητα κίτρου και απαλή αίσθηση.

RWANDA KAMEGERI με γευστικό προφίλ από χυμό πορτοκαλιού, κεράσι και νότες λουλουδιών.

Συμβουλή: Στην περίπτωση που ο καφές σας βγει νερουλός αυξήστε τον χρόνο εκχύλισής του (ενδεικτικά 5-7 λεπτά) και ποτέ μην ξαναζεστάνετε έναν κρύο καφέ που έχετε φτιάξει.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς θα φτιάξετε τον τέλειο καφέ φίλτρου με γαλλική πρέσα, δείτε και εδώ.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!