Πώς να διατηρείς τη μηχανή σου καθαρή (Μέρος Α’)

pexels-photo-92019

Εδώ η καθαριότητα δεν είναι απλά η μισή αρχοντιά, αλλά και η μισή δουλειά!

Τα έλαια του καφέ είναι ουσίες πτητικές που μπορούν να επηρεασθούν αρνητικά από μία σειρά παραγόντων. Πουθενά αλλού δεν γίνεται αυτό πιο εμφανές όσο στην καθαριότητα της μηχανής.

Ο espresso που έχει παρασκευασθεί από μία βρώμικη μηχανή έχει μία επιθετική γεύση στη μέση της γλώσσας που θυμίζει πικρό-ξινή γεύση. Είναι γεγονός πως μία μηχανή θα αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά την γεύση του ροφήματος μετά από 40 λεπτά λειτουργίας, ακόμα κι αν έχει παρασκευασθεί μόνον μία δόση espresso από κάθε group.

Αυτός είναι δηλαδή ο χρόνος που χρειάζονται τα εναπομείναντα έλαια του καφέ για να ταγγίσουν και να αμαυρώσουν την γεύση του φρέσκο- παρασκευασμένου καφέ. Καθαρίζουμε την μηχανή κατά την διάρκεια της βάρδιας καθώς εργαζόμαστε ακολουθώντας τις εξής τεχνικές:

Τρίψιμο

Κατά την διάρκεια της βάρδιας βγάζουμε τα coffee-baskets (c-b) και τρίβουμε τα porta-filters και τα basket-filters μέσα κι έξω, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι το οποίο έχουμε μόνο για αυτή τη χρήση.

Αυτή η διαδικασία διαρκεί 15 δεύτερα, ενώ το υλικό θα πρέπει να είναι κομμένο σε τετράγωνα κομμάτια των 5 cm. Το καυτό νερό θα βοηθήσει να αφαιρέσει τα περιττά έλαια ενώ θα διατηρήσει τα μεταλλικά κομμάτια ζεστά. Είναι σημαντικό η όλη διαδικασία να γίνει γρήγορα για να μην προλάβει να κρυώσει το μέταλλο και διακοπεί η εύρυθμη λειτουργία του bar. Αφήνουμε πάντα το εξαντλημένο cake μέσα στο basket-filter για να βοηθήσουμε στην θερμική ισορροπία του porta-filter. Ωστόσο σημειώνουμε πως ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του κλείστρου πρέπει μετά τον καθαρισμό να θυσιάσουμε μία δόση για να το ξανα-αρωματίσουμε.

Το τρίψιμο χρειάζεται να γίνεται κάθε 45 λεπτά ανεξάρτητα από τον όγκο της δουλειάς.

Οι μηχανές του espresso είναι σχεδιασμένες για συνεχή λειτουργία. Τα κατάλοιπα έλαια που εναποθέτονται κατά την διάρκεια της παραγωγής ταγγίζουν με βραδύτερους ρυθμούς όταν η ροή της δουλειάς είναι συνεχής.

Ξέπλυμα των κεφαλών

Κάθε φορά που φτιάχνουμε μία δόση espresso η βαλβίδα διαφυγής εκτονώνει την πίεση που δημιουργείται μέσα στο group κι έτσι αποτρέπει όλο αυτό το βρώμικο νερό απ το να πεταχτεί παντού όταν απασφαλίσουμε το porta-filter από την κεφαλή του group. Το ερώτημα που δημιουργείται επομένως είναι που πάει αυτό το νερό που εκτονώνει η βαλβίδα.

Το μεγαλύτερο μέρος του κατεβαίνει από το ειδικό σύστημα αποχέτευσης που μοιράζεται μία σωλήνα και μία βαλβίδα με το σύστημα παροχής του νερού εκχύλισης μέσα στην μηχανή. Ένα μέρος όμως από το ρυπαρό νερό και τα έλαια του καφέ πoυ φέρει, θα μείνει πάνω στην κεφαλή και θα βλάψει την επόμενη δόση εάν δεν το ξεφορτωθούμε. Κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να αφαιρέσουμε το porta-filter και γρήγορα να τραβήξετε τουλάχιστον 30 ml νερό πριν επανασφαλίσετε το porta-filter πάνω στην κεφαλή.

Τώρα είσαστε έτοιμοι να φτιάξετε τον επόμενο espresso. Για να βεβαιωθείτε για την αναγκαιότητα αυτής της διαδικασίας μπορείτε να κάνετε το εξής τεστ. Παρασκευάστε μία δόση. Όταν τελειώσετε αφαιρέστε το porta-filter και τραβήξτε 60 ml ή μία διπλή δόση νερό μέσα σε μία λευκή κεραμική κούπα. Τι βλέπετε; Θα θέλατε όλη αυτή η αθλιότητα που κάθεται μέσα στη μηχανή να βρεθεί μέσα στον espresso σας;

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!