Πώς να διατηρείς τη μηχανή σου καθαρή (Μέρος Β’)

shutterstock_324888434

Είδαμε στο πρώτο μέρος δύο τεχνικές για να καθαρίσουμε τη μηχανή του espresso.

Πάμε να δούμε στο δεύτερο μέρος τρεις τεχνικές ακόμα!

Τυφλό με καθαρό νερό

Έχουμε εύκαιρο ένα porta-filter με τυφλό καλάθι. Αφαιρούμε το βρώμικο νερό και μετά κουμπώσουμε το τυφλό για να ξεπλύνουμε με πίεση οτιδήποτε έχει απομείνει. Θυμόμαστε πως για να κάνουμε την ανάστροφη πλύση πρέπει να ενεργοποιήσουμε την αντλία μέχρι να συμπιεσθεί πλήρως ο θάλαμος (ο χώρος ανάμεσα στο τυφλό και την κεφαλή). Απενεργοποιούμε και εκτονώνουμε. Εάν το κάνουμε σωστά θα πρέπει να ακούσουμε την βαλβίδα διαφυγής να μπαίνει σε λειτουργία. Όταν απασφαλίζουμε το porta-filter ρίχνουμε μία ματιά στο τυφλό basket. Μήπως υπάρχουν μικρά κομμάτια καφέ μέσα στο νερό; Αν, ναι τότε ίσως να χρησιμοποιούμε πιο πολύ καφέ απ’ όσο πρέπει και έτσι ο πλεονάζοντας καφές έρχεται σε επαφή με την σίτα της ντουζιέρας. Είναι επίσης πιθανόν να έχουμε υπολείμματα καφέ πάνω στην φλάντζα της κεφαλής. Για να τα αφαιρέσουμε κουμπώνουμε το p-f μα δεν το ασφαλίζουμε και ενεργοποιούμε την αντλία. Το νερό θα βρει χώρο να διαφύγει και θα παρασύρει και τα υπολείμματα που έχουν απομείνει στην φλάντζα. Βοηθά επίσης εάν κινείτε ελαφρά αριστερά δεξιά το pf κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Θυμηθείτε να μην χρησιμοποιείτε ποτέ πάνω από 60 ml νερό κατά την διαδικασία γιατί κινδυνεύετε να αποσταθεροποιήσετε θερμικά την μηχανή σας.

Τυφλό με απορρυπαντικό της μηχανής του Espresso

Η χρήση απορρυπαντικού κατά την διάρκεια της βάρδιας δημιουργεί κάποια προβλήματα. Το απορρυπαντικό είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από την κεφαλή και τα άλλα μέρη κι αν καταλήξει στο ρόφημα σας αυτό θα έχει τραγικές επιπτώσεις. Αν συνειδητοποιήσουμε πως παρά τις διαδικασίες τυφλού με νερό η μηχανή μας έχει αρχίσει να ρυπαίνεται και αυτό έχει επίπτωση στην γεύση του ροφήματος μας ακολουθούμε τις εξής διαδικασίες. Ανατρέχουμε και πάλι στις διαδικασίες καθαρισμού της μηχανής και τις οδηγίες χρήσης του απορρυπαντικού μας. Εμείς χρησιμοποιούμε 1 και 1/4 κουταλιά του γλυκού απορρυπαντικό για ένα κύκλο καθαρισμού 30 sec. Εκτονώνουμε την πίεση μετά από 30 sec και επαναλαμβάνουμε τον κύκλο άλλες δύο φορές με το απορρυπαντικό που έχει απομείνει μέσα στο τυφλό. Αφαιρούμε το p-f και αφήστε να τρέξει νερό για να καθαρίσει από το απορρυπαντικό που έχει μείνει στην κεφαλή. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αφαιρέσουμε το απορρυπαντικό από την κεφαλή είναι να ανοιγοκλείνουμε την αντλία σε διαστήματα του ενός δευτέρου. Αυτό πιέζει το σαπούνι μέσα από την κεφαλή και πίσω στην βαλβίδα διαφυγής. Επαναλαμβάνουμε μέχρι το νερό που βγαίνει να φαίνεται καθαρό. Μετά επαναλαμβάνουμε το τυφλό τουλάχιστον άλλες πέντε φορές. Μετά ξεπλένουμε με καυτό νερό. Επαναλαμβάνουμε το διπλό για άλλες πέντε φορές τουλάχιστον. Ελέγχουμε οπτικά και μυρίζουμε το νερό που μένει στο τυφλό. Ανιχνεύουμε τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού. Επαναλαμβάνουμε εάν είναι αναγκαίο.

Seasoning / Πατινάρισμα

Όπως και οι μεγάλοι Σεφ έτσι κι εμείς θα πρέπει να καλύψουμε το γυμνό μέταλλο με ένα στρώμα λίπους πριν το χρησιμοποιήσουμε. Έτσι θα πρέπει να παρασκευάσουμε μία δόση και να την πετάξουμε πριν προχωρήσουμε σε παρασκευή espresso για κατανάλωση. Εάν κάνουμε διαδικασία καθαρισμού κατά την βάρδια θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτό θα οδηγήσει την μηχανή μας σε θερμοκρασίες κάτω του στόχου με αποτέλεσμα τα πρώταespresso που θα παρασκευαστούν να είναι ανοιχτόχρωμα, στο επίπεδο της κανέλας, και χωρίς στίγματα της τίγρης. Αυτό βέβαια μπορεί να αποφευχθεί σε μηχανές με περισσότερα του ενός καζάνια, και ιδιαίτερα με μηχανές με αποκλειστικό καζάνι ανά group.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!