Πώς να διατηρείς τη μηχανή σου καθαρή (Μέρος Γ’)

shutterstock_301695722-2

Είδαμε στα πρώτα δύο μέρη του αφιερώματος, πέντε τεχνικές για να καθαρίσουμε τη μηχανή του espresso.
Σήμερα παρουσιάζουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος!

Τεχνική υψηλών όγκων

Σε ώρες αιχμής η διαδικασία τυφλού δεν είναι απαραίτητη, αρκεί να φροντίζουμε να βγάζουμε 60 ml νερό μετά την κάθε παρασκευή. Η συχνότητα της διαδικασίας τριψίματος δεν αλλάζει και παραμένει σταθερή ανά 45 λεπτά ανεξαρτήτως όγκου εργασίας.

Δες εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος

Τεχνικές slowbar

Το να διατηρούμε τον espresso γλυκό όταν παρασκευάζουμε κάθε 10 λεπτά είναι αρκετά δύσκολο. Αντιμετωπίζουμε δύο προβλήματα.

Τα porta-filters έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα συσσωρευμένα έλαια ταγγίζουν πιό γρήγορα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, όταν δεχόμαστε παραγγελία τραβάμε 60 ml νερού μέσα από το porta-filter για να το ζεστάνουμε λίγο. Αυτή η διαδικασία θα παγιδεύσει και κάποια έλαια στην κεφαλή οπότε θα πρέπει να τραβήξουμε λίγο νερό για να την καθαρίσουμε πριν παρασκευάσουμε την επόμενη δόση. Αφού τελειώσουμε ξεπλένουμε το βρώμικο νερό και κάνουμε ένα τυφλό αν δεν περιμένουμε επόμενη παραγγελία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και πάλι η υπερβολική χρήση του τυφλού μπορεί να οδηγήσει σε θερμική αστάθεια.

Δες εδώ το δεύτερο μέρος του αφιερώματος

Διαδικασίες κλεισίματος

Μετά το κλείσιμο είναι σημαντικό να γίνει μία ενδελεχής καθαριότητα της μηχανής. Αφαιρούμε τις σήτες από τις κεφαλές και τρίβουμε καλά με ένα σφουγγαράκι. Καθαρίζουμε τις φλάντζες με την ειδική βούρτσα, κάνουμε τυφλό με απορρυπαντικό και μετά επανατοποθετούμε τις σίτες. Τρίβουμε τα porta-filers και μουλιάζουμε αποβραδίς σε διάλυμά απορρυπαντικού, φροντίζοντας πάντα ώστε οι λαστιχένιες λαβές να μην έρχονται σε επαφή με το διάλυμά. Αφαιρούμε τα ακροφύσια και καθαρίζουμε τις τρύπες με μία καρφίτσα. Καθαρίζουμε τις ράβδους ατμού και επανατοποθετούμε τα ακροφύσια. Βεβαίως αφαιρούμε και τις επιφάνειες θέρμανσης των φλιτζανιών καθώς και της αποχέτευση.

Είναι η ώρα για να γυαλίσουμε τη μηχανή!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!