Ολόκληρη η ιστορία της παραγωγής καφέ!

shutterstock_511603594

Ο κόσμος δεν θα… λειτουργούσε χωρίς καφέ! Εξάλλου 1,6 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ καταναλώνονται καθημερινά, ενώ περισσότερα από 2 εκατομμύρια καφέδες παρασκευάζονται ανά 5 λεπτά, σε όλη την υφήλιο!

υη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλλά αν ποτέ έχεις αναρωτηθεί για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι και πώς φτάσαμε στο σήμερα, εδώ έχουμε όλες τις απαντήσεις

Τρόποι συγκομιδής:

ςςςς

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Strip picked (Τίναγμα)
    Σε αυτήν τη μέθοδο, όταν οι περισσότεροι καρποί είναι ώριμοι, τα κλαδιά τινάζονται με το χέρι (συνήθως με τη βοήθεια τσουγκράνας). Όπως αντιλαμβανόμαστε, εδώ δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός ωρίμασης του κάθε καρπού. Τέλος, σε μεγάλες φυτείες χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα συγκομιδής.
  • Handpicked (Συλλογή με το χέρι)
    Σε πολλά μέρη όπου καλλιεργείται καφές είδος Arabica οι εργάτες συλλέγουν  από κάθε δέντρο μόνο τους καρπούς που έχουν ωριμάσει, τους μαζεύουν έναν έναν και τους τοποθετούν σε καλάθια. Χρησιμοποιείται μόνο για εξαιρετικές ποικιλίες καφέ.
  • Mechanical Method (Συλλογή με μηχάνημα)
    Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα συγκομιδής σε μεγάλες φυτείες. Τα μηχανήματα συγκομιδής τινάζουν με δόνηση τους καρπούς από το φυτό και τους ρίχνουν κάτω στο έδαφος. Μετά οι εργάτες μαζεύουν τους καρπούς από το έδαφος και με τη βοήθεια ενός κόσκινου ξεχωρίζουν τους καρπούς από τα κλαδιά, τα φύλλα και το χώμα. Στη συνέχεια θα απομακρύνουν τους ελαττωματικούς καρπούς.

 

Timeline – Landmarks

600 μ.Χ. Στο μακρινό 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία, ένας βοσκός παρατήρησε ότι οι τοπικές αντιλόπες (Kudu)  γινόντουσαν εξαιρετικά ζωηρές όταν έτρωγαν τους καρπούς ενός άγνωστου φυτού. Τότε πήρε το ρίσκο. Αποφάσισε να δοκιμάσει αυτούς τους καρπούς και ανακάλυψε τις ευεργετικές τους ιδιότητές! Περήφανος για την ανακάλυψη, αποφάσισε να προσφέρει μερικούς κόκκους στο γειτονικό μοναστήρι. Οι χαρισματικοί μοναχοί, αξιοποίησαν τους κόκκους και προσθέτοντας αρωματικά δημιούργησαν ένα ρόφημα που τους παρείχε την απαραίτητη ενέργεια για τις ολονύχτιες προσευχές τους. Το όνομα του βοσκού είναι Kaldi, και έμελλε να γίνει ο πρώτος γνωστός άνθρωπος που δοκίμασε καφέ!

1100 μ.Χ. Άραβες γυρνούν στην πατρίδα τους φέρνοντας κόκκους καφέ από την Αιθιοπία.

1453 μ.Χ. Ο Καφές μέσω της άλωσης της Πόλης και τα κανάλια του Βυζαντίου ξεκινά το ταξίδι του σε όλον το Δυτικό Κόσμο.

1570 μ.Χ. Ο καφές φτάνει στη Βενετία. Έχουμε πει ποιος έβαλε το χεράκι του για να μην θεωρηθεί ρόφημα του… Διαβόλου!

1606 μ.Χ. Ο Pieter Van Dan Broeck, σπουδαίος έμπορος της εποχής, γίνεται ένας από τους πρώτους Ολλανδούς που δοκιμάζει καφέ. Ένα νέο μεγάλο ταξίδι πρόκειται να ξεκινήσει με αποδέκτες την Ισπανία, την Πορτογαλία και από εκεί, τα πέρατα του κόσμου.

1818 μ.Χ. O Laurens, ένας παριζιάνος μεταλλουργός, φτιάχνει την πρώτη καφετιέρα με φίλτρο!

1860 μ.Χ. Ο James Folger βάζει τον καφέ στα… Σαλούν της Άγριας Δύσης.

1864 μ.Χ. Ο Jabez Burns, πατεντάρει τη δημιουργία του στη Νέα Υόρκη. Περί τίνος πρόκειται; Την πρώτη coffee roaster μηχανή που δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί από τη φωτιά για να πάρουμε τον καφέ.

1871 μ.Χ. Ο John Arbuckle εφηύρε την πρώτη μηχανή που πακετάρει αυτόματα καφέ.

1901 μ.Χ. Ο Luigi Bezzera πατεντάρει την πρώτη μηχανή εσπρέσσο.

1903 μ.Χ. Ο Ludwig Roselius ανακαλύπτει μία μέθοδο εκχύλισης κατά την οποία δεν αλλοιώνεται η γεύση του καφέ.

1905 μ.Χ. Ο Desiderio Pavoni, ίσως ο πρώτος παθιασμένος barista, παίρνε τη μηχανή του Bezzera και προσπαθεί να την εξελίξει. Κατέληξε πως η ιδανική θερμοκρασία brewing είναι στους 195 βαθμούς και στα 9 BAR πίεσης!

1907 μ.Χ. Η Βραζιλία διαθέτει το 97% της παγκόσμιας συγκομιδής καφέ!

1909 μ.Χ.  Βρισκόμαστε στην πόλη Δρέσδη της Γερμανίας τότε που όταν έψηναν καφέ χρησιμοποιούσαν μεν φίλτρο, αλλά όχι από χαρτί. Τι χρησιμοποιούσαν; Ρούχα και κάλτσες!

Μέχρι που μία γερμανή νοικοκυρά η Melitta Bentz σκέφτηκε το εξής:

Να πάρει μία σελίδα από το τετράδιο του γιου της και να το χρησιμοποιήσει για φίλτρο!

Η ιδέα της πατενταρίστηκε και την ανέδειξε γρήγορα σε έναν από τους τότε μεγαλύτερους παίκτες στο χώρο του καφέ. Τελικά η Melitta διακρίθηκε κερδίζοντας πολλά βραβεία καινοτομίας! Έφτιαξε μάλιστα και εταιρία η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα!

1940 μ.Χ. Η Αμερική εισάγει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ! Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει οργασμός επιχειρηματικότητας γύρω από τον κλάδο.

1972 μ.Χ. Μπουμ. Η πρώτη σπιτική μηχανή καφέ, κυκλοφορεί στο Cleveland με την ονομασία Mr. Coffee.

2006 μ.Χ. Το 40% του καφέ που καταναλώνεται στις Η.Π.Α. είναι specialty.

2009 – μέχρι σήμερα. O καφές είναι πλέον το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο προϊόν παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο. Ξαναλέμε. Το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο προϊόν παγκοσμίως. Όπου πλέον αποδίδεται μεγάλη σημασία σε όλες τις εκφάνσεις της παραγωγής και παρασκευής του. Μέχρι να φτάσουμε στο τέλειο φλιτζάνι.

Κυρίες και κύριοι, καλωσήρθατε στην εποχή των specialty coffees!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!