Γουατεμάλα: Η χώρα που “γέννησε” τον πολιτισμό των Μάγια!

shutterstock_445750705-1

Η Γουατεμάλα είναι ο κύριος προορισμός για εκείνους που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τα ερείπια των διάσημων ναών των Μάγια.

 

Το όνομα “Γουατεμάλα” λέγεται πως σημαίνει “γη με πολλά δέντρα”.

Σε αυτήν ακριβώς την γη άνθισε και αναπτύχθηκε ο μαγικός πολιτισμός τους μέχρι τελικά τη μυστηριώδη εξαφάνισή του.

Διάσημοι για τις εκτενείς ιατρικές γνώσεις, οι Μάγια διέθεταν ιδιαίτερα εξελιγμένα εργαλεία για την εποχή τους, ενώ φυσικά είναι και οι πρώτοι που δημιούργησαν την μπάρα σοκολάτας!

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 11 αιώνες από τη εξαφάνισή τους, τα σημάδια τους όμως είναι παντού στη Γουατεμάλα.

Είτε μέσα από τη γενικότερη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής που κληρονόμησαν στους απογόνους τους είτε μέσα από τις 21 γλώσσες/διαλέκτους Μάγια που ομιλούνται ακόμα! Σε ολόκληρη την Γουατεμάλα, οι γυναίκες Μάγια συνεχίζουν να φοράνε τις χρωματιστές παραδοσιακές τους ενδυμασίες, να γνέθουν εντυπωσιακά υφάσματα, να μαγειρεύουν τοπικές νοστιμιές, να μιλάνε την γλώσσα των Μάγια και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με βάση τις αρχές και την κουλτούρα της φυλής τους.

 

Η Γουατεμάλα, όμως, δεν διακρίνεται μόνο γιατί υπήρξε η κοιτίδα του πολιτισμού των Μάγια, αλλά και γιατί αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υψηλής ποιότητας καφέ στον κόσμο.

Η βιομηχανία καφέ της χώρας δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, από τους Ισπανούς, οι οποίοι φύτεψαν εκατοντάδες στρέμματα δέντρων καφέ σε όλη την χώρα, με σκοπό να τον εξάγουν στην Ευρώπη. Από τότε δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται!

Σήμερα, ο καφές είναι το τρίτο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας και θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα πιο υψηλής ποιότητας είδη καφέ στον κόσμο.

Για εκείνους που “ψάχνονται” πάνω στο ζήτημα του καφέ οι καλλιέργειες της Γουατεμάλα, ή αλλιώς fincas, προσφέρονται για εξερεύνηση. Κατά την διάρκεια της ξενάγησης οι coffee lovers μαθαίνουν τα πάντα για την ανάπτυξη, την συγκομιδή, την παραγωγή και το καβούρδισμα του καφέ ενώ στο τέλος, συνήθως, δίνεται μια φρέσκια κούπα καφέ που έχει καλλιεργηθεί στη συγκεκριμένη φάρμα.

Οι κόκκοι καφέ που έχουν καλλιεργηθεί στην Γουατεμάλα είναι γνωστοί για το πλούσιο σώμα του ροφήματος που παράγουν αλλά  και για την μοναδική γεύση τους.

 

Αν όμως, η Γουατεμάλα σου πέφτει μακριά, θυμήσου: “Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στον βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ” και συνάντησε τον καφέ GUATEMALA EL TAMBOR.

Κάθε βδομάδα μοιραζόμαστε μαζί σας μία ιστορία από το μαγικό κόσμο του καφέ! #coffeetales

 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!