Γνώρισε τους τύπους του καβουρδίσματος

gnwriste-tous-tropous-kavourdismatos

Το καβούρδισμα είναι η διαδικασία επεξεργασίας του καφέ που μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 15 λεπτά, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα στο άρωμα και τη γεύση που αναζητά κανείς.
Στο στάδιο αυτό είναι που ο κόκκος του καφέ θα απελευθερώσει τα αρώματά του και θα διαμορφώσει το «γευστικό» του προφίλ. Για το λόγο αυτό, το καβούρδισμα όχι μόνο θεωρείται, αλλά είναι ένα από τα πλέον σημαντικά στάδια στη διαδικασία παραγωγής του καφέ. Η θερμοκρασία και ο χρόνος είναι οι δύο παράγοντες που αποτελούν και τα σημεία κλειδιά για να θεωρηθεί ένα καβούρδισμα ικανοποιητικό σε γεύση και άρωμα.
Οι τύποι καβουρδίσματος της Ιταλίας σε σχέση με αυτούς του υπόλοιπου κόσμου θεωρούνται μέτριοι προς υψηλοί. Οι Ευρωπαϊκές χώρες του βορρά προτιμούν καφέ ελαφρά καβουρδισμένο με υψηλές οξύτητες. Στο σημείο αυτό θα δούμε τους τρεις κύριους τύπους καβουρδίσματος της Ιταλίας, γενέτειρας του espresso.
1.Βόρειο-ιταλικός τύπος καβουρδίσματος
Χαρακτηριστικό χρώμα αυτού του τύπου καβουρδίσματος είναι ο τόνος του. Ο καφές είναι σκούρος, με ένα χρώμα σαν αυτό της σοκολάτας και του μαονιού. Οι γεύσεις που αφήνει το καβούρδισμα αυτό είναι σε τέλεια ισορροπία με τις υπόλοιπες γεύσεις και τα αρώματα των ελαίων. Ο τύπος αυτός, θεωρείται ο πιο παραδοσιακός για την παραγωγή espresso καθώς προσφέρει μια πιο πλούσια και γλυκιά γεύση.
2.Τύπος καβουρδίσματος της κεντρικής Ιταλίας
Χαρακτηριστικό χρώμα αυτού του τύπου καβουρδίσματος είναι το λίγο πιο σκούρο ενώ οι κόκκοι του καφέ έχουν μια λεπτή στρώση ελαίων στην επιφάνειά τους. Στον τύπο αυτό η γεύση του καβουρδίσματος είναι πιο εμφανής καθώς τα έλαια που βγαίνουν στην επιφάνεια επί της ουσίας χάνουν τα αρώματά τους και υπερτερεί αυτή.
3.Νότιο-ιταλικός τύπος καβουρδίσματος
Χαρακτηριστικό χρώμα αυτού του τύπου καβουρντίσματος είναι το πολύ σκούρο καφέ και οι κόκκοι του έχουν μια πολύ πλούσια επίστρωση ελαίων. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών όμως που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον τύπο καβουρδίσματος, το τελικό αποτέλεσμα έχει μια γεύση καμένου ικαφέ. Και για αυτό το λόγο απαντά το ερώτημα “γιατί ο κόσμος στο νότο της Ιταλίας πίνει τον espresso του με πολύ ζάχαρη”.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!