Γιατί είναι η παρασκευή ενός espresso τόσο δύσκολη υπόθεση;

giati-paraskeui-espresso-einai-toso-diskoli

Πόσο η φράση «Μπορείς να φτιάξεις ένα καφεδάκι;», μπορεί να σε βγάλει από τα ρούχα σου όταν η συνέχεια που ακολουθεί είναι: «Χάλια τον έκανες!» ή «Καλά δεν μπορείς να φτιάξεις έναν espresso;». Την επόμενη φορά που κάποιος θα τολμήσει να ξεστομίσει κάτι τέτοιο, αποστόμωσέ τον καθώς η απάντηση σου πρέπει να είναι εξής: «Το να κάνεις έναν σωστό espresso είναι δύσκολη υπόθεση! Εσύ δεν ξέρεις».

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις για να μην απογοητεύεσαι είναι πως δεν κάνεις κάτι εσύ λάθος, βασικά. Δύο είναι οι παράγοντες που κάνουν την παρασκευή ενός espresso δύσκολη υπόθεση: το νερό και το έλαια του καφέ. Η δυσκολία, που έγκειται στο νερό είναι πως έχουμε να κάνουμε στην ουσία με πεπιεσμένο νερό που έρχεται σε επαφή με ένα λεπτό στρώμα αλεσμένου καφέ. Για το λόγο αυτό ο τρόπος που θα γίνει το tamping, είναι το Α και το Ω για έναν σωστό espresso.

Επιπλέον, ο καφές σού μιλάει. Το χρώμα του espresso μπορεί να σου δώσει από μόνο του την απάντηση αν τον έχεις φτιάξει σωστά ή όχι. Η σωστή ή μη εκχύλιση του πεπιεσμένου νερού μπορεί να φανεί στο φλιτζάνι. Αν για παράδειγμα υπάρχει μειωμένη εκχύλιση ή υπερβολική μπορείς να το δεις άμεσα. Στη μειωμένη εκχύλιση, ο καφές είναι ανοιχτόχρωμος, νερουλός τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα. Από την άλλη μεριά, στην υπερβολική εκχύλιση ο καφές είναι πολύ σκούρος καθώς είναι στυφός, πικρός και φτωχός τόσο σε αρώματα όσο και σε γεύση.

Δεν είναι λίγες οι φορές που όταν ανοίγεις ένα σακουλάκι φρεσκοαλεσμένου καφέ περιμένεις την ίδια γεύση και άρωμα να έχει και ο καφές σου όταν σερβιριστεί και δυστυχώς το αποτέλεσμα δε σε αποζημιώνει.

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πτητικότητας των ελαίων. Οι μηχανές του espresso δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως συμπυκνωμένο ρόφημα καφέ. Εάν τα έλαια καούν και πικρίσουν, η πικράδα αυτή θα βρίσκεται συμπυκνωμένη στο φλιτζάνι μας.

Η δημιουργία ενός espresso είναι μια τέχνη. Αρκεί να καταφέρεις να κατανοήσεις τις γεύσεις που μπορεί να σου δώσει ο σπόρος, και να τις μεταφέρεις μέσα στην κούπα. Δε θα κάνεις τον τέλειο espresso από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει υπομονή! Και να θυμάσαι πως οι παράγοντες που επηρεάζουν τα αρωματικά στοιχεία του καφέ και βοηθούν στην «επιβίωσή» τους είναι τα εξής: η θερμοκρασία του νερού της εκχύλισης, ο χρόνος της έκθλιψης, ο όγκος της δόσης, η φρεσκάδα του καφέ, η καθαριότητα της μηχανής και ο βαθμός ψησίματος.

Με ένα χέρι λοιπόν, δε χτυπάμε παλαμάκια!

 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!