Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε καφέ σε άσπρη κούπα;

Kudu_july_keepcups4

Είναι μερικές μέρες που ξυπνάς, πίνεις καφέ και παρατηρείς πως ο καφές σου έχει μια πιο «ασυνήθιστη» γεύση;

Αυτό που δε σου έχει περάσει από το μυαλό και έρχεται η επιστήμη να στο πει, είναι πως δεν έχει κάποιο θέμα η αίσθηση της γεύσης σου αλλά πως… η γεύση του καφέ επηρεάζεται από την κούπα. Το χρώμα της κούπας ή του φλιτζανιού που απολαμβάνεις τον καφέ σου στο σπίτι ή το γραφείο παίζει σημαντικό, αν όχι τον πρωταγωνιστικό, ρόλο για το πόσο εύγεστος ή όχι είναι τελικώς ο καφές σου.

Το έναυσμα για να ξεκινήσει αυτή η έρευνα ήρθε από την προσωπική εμπειρία ενός barista. Δεν ήταν λίγοι οι πελάτες του που ισχυριζόντουσαν πως ο καφές τους είχε διαφορετική γεύση όταν τον έπιναν σε γυάλινο φλιτζάνι σε αντίθεση με τη γεύση του όταν τον έπιναν σε κούπα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από έναν αριθμό ατόμων να πιούν τον καφέ τους σε μια λευκή κούπα. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να δοκιμάσουν τον ίδιο καφέ σε μια χρωματιστή κούπα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όλοι συμφώνησαν πως ο καφές στη λευκή κούπα δεν ήταν τόσο «ζωντανός» και εύγεστος όπως ο καφές στη μπλε κούπα που είχε πιο έντονη και γεμάτη γεύση.

Οι ερευνητές θέλοντας να βρουν το γιατί γίνεται αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι τείνουν να ταυτίζουν το χρώμα της κούπας με τη γεύση του καφέ. Το λευκό είναι το χρώμα της απλότητας και της ηρεμίας. Έτσι ο καφές αντικατοπτρίζει, στην ουσία, την «πίκρα» και το φλάτ του χρώματος στη γεύση του. Αντίθετα όταν ο καφές είναι μέσα σε ένα φλιτζάνι με χρώμα, χωρίς να το καταλαβαίνει ο κόσμος, ο καφές τους παίρνει χρώμα.

Για το λόγο αυτό την επόμενη φορά που θα πιείτε ή θα σερβίρετε καφέ, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει στην επιλογή του κατάλληλου KeepCup. Μπορεί η αποστολή των KeepCups να είναι να ενθαρρύνει τη χρήση των επαναχρησιμοποιήσιμων ποτηριών παράλληλα όμως έχει υπέροχα χρώματα και συνδυασμούς, που ο καφές σας θα πάρει «χρώμα» και γεύση και καθοδόν! 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!