Ήξερες ότι ο καφές έχει απαγορευθεί 5 φορές στην ιστορία;

Kudu

Και όμως ο καφές δεν έχει απαγορευθεί ούτε μια, ούτε δύο αλλά πέντε φορές! Ο κάθε λόγος είναι πιο παράδοξος από τον προηγούμενο αλλά είναι πραγματικός.

Ας δούμε λοιπόν πότε και από ποιους:

Μέκκα – 1511

Ιστορικά, ο καφές απαγορεύθηκε πρώτη φορά στη Μέκκα επειδή θεωρούσαν ότι διεγείρει την ριζοσπαστική σκέψη! Ο καφές Ιάβας μάλιστα είχε την κακή φήμη ότι λειτουργεί ως διεγερτικό και κάνει τους ανθρώπους να…κυκλοφορούν περισσότερο, κάτι που απ’ ότι φαίνεται δεν άρεσε καθόλου στην τότε κυβέρνηση.

Ιταλία – 16ος αιώνας

Όταν ο καφές έφτασε στην Ευρώπη ήταν άμεσα συνδεδεμένος με τους Άραβες, αφού μέχρι τότε ήταν δικό τους μονοπώλιο. Η αγάπη του κόσμου για τον καφέ, το γεγονός ότι οι Άραβες είναι μουσουλμάνοι και η μεταξύ τους σύνδεση δεν άρεσε καθόλου στην τότε Καθολική Εκκλησία. Έτσι οι κληρικοί προσπάθησαν να τον απαγορεύσουν και το χαρακτήρισαν “σατανικό”.

Όταν όμως ο Πάπας Κλήμης VIII δοκίμασε του άρεσε πολύ, τον ευλόγησε και κάπως έτσι ξεπεράστηκε η “κακή φήμη” του.

Κωνσταντινούπολη – 1623

Ο Μουράτ Δ έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο βίαιους σουλτάνους της οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και για το γεγονός ότι απαγόρευσε τον καφέ!

Μπορεί να μη ξέρουμε γιατί ήθελε να τον απαγορεύσει αλλά υποθέτουμε ότι δε του άρεσε καθόλου αφού η ποινή που επέβαλε ήταν πραγματικά πολύ σκληρή. Εάν έπιαναν κάποιον πρώτη φορά με καφέ η ποινή ήταν ξυλοδαρμός. Τη δεύτερη φορά η “υπομονή” όμως είχε εξαντληθεί, έτσι τον έραβαν σε ένα δερμάτινο σάκο και τον πετούσαν στα νερά του Βοσπόρου.

Σουηδία – 1746

Ο Βασιλιάς Γουστάος ο 3ος μάλλον δεν εκτιμούσε καθόλου τον καφέ αφού όχι απλά τον απαγόρευσε αλλά θεωρούσε “σκληρή ποινή” το να υποχρεώνει τους καταδικασμένους δολοφόνους να πίνουν καφέ μέχρι να πεθάνουν…Εκτός από τον καφέ απαγόρευσε και τα σύνεργα του και έβαλε τους αστυνομικούς να κατάσχουν φλιτζάνια και πιατάκια.

Πρωσία 1777

Ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας ήταν η ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου που εξέδωσε μανιφέστο υπεροχής της μπύρας από τον καφέ.

Είχε τη συνήθεια να πίνει μια μπύρα το πρωί και ήθελε να μεταφέρει αυτή τη συνήθεια σε όλους. Μάλιστα θεωρούσε ότι ο κόσμος δεν εκτιμούσε την ανωτερότητα της μπύρας και σε αυτό έφταιγε ο καφές, γι’ αυτό και τον απαγόρευσε!

Για σήμερα προτείνουμε τον καφέ GUATEMALA EL TAMBOR

που μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ!

Κάθε βδομάδα μοιραζόμαστε μαζί σας μία ιστορία από το μαγικό κόσμο του καφέ! #coffeetales

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!