Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, ποιος ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να φτιάξει decaffeine;

wewew

Δεν το σκέφτηκε ακριβώς. Και δεν έφτιαξε ακριβώς. Αλλά μισό λεπτό, να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ας μιλήσουμε για χαμένες ευκαιρίες. Όλα ξεκίνησαν το 1820, όταν ο Friedlieb Ferdinand Runge, κατάφερε να απομονώσει την καφεΐνη από ορισμένους κόκκους καφέ. Το συγκεκριμένο πείραμα δεν ήταν ιδέα του ιδίου αλλά του Johann Wolfgang von Goethe, ο οποίος, παρακολουθώντας προηγούμενες δουλειές του, του ζήτησε να κάνει μια ανάλυση πάνω στους κόκκους του καφεόδεντρου.

Φτάνοντας στο κομμάτι των χαμένων ευκαιριών, θα υπογραμμίσουμε πως παρ ‘όλα αυτά ο Runge, παρότι κατάφερε να απομονώσει την καφεΐνη, δεν έμαθε και πολλά για την χημική σύσταση της, αλλά ούτε και προσπάθησε να παράξει decaffeine καφέ.  

Μια περίπτωση όπου ξεκάθαρα “σου δείχνουν τον ουρανό και κοιτάς το δάχτυλο”.

Μερικά χρόνια αργότερα, κάποιος, όμως, κοίταξε τελικά τον ουρανό και το όνομα του ήταν Ludwig Roselius.

Ο Roselius ήταν Γερμανός έμπορος και ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε μια πατέντα για την παραγωγή decaffeine καφέ και κατάφερε να τον προωθήσει στην αγορά.

Η ιδέα, για άλλη μια φορά, δεν αποτελούσε αποκλειστική έμπνευση του Γερμανού εμπόρου αλλά “παιδί” της ίδιας της τύχης.

Το 1903, ο Ludwig βρέθηκε κατά τύχη ενώπιον της πατέντας που αργότερα θα του εξασφάλιζε μια περιουσία, όταν ένα καφάσι με κόκκους καφέ που μετέφερε βράχηκε από θαλασσινό νερό, “ξεπλένοντας” την περισσότερη καφεΐνη του δίχως να χάσει την γεύση του.

Αν και ήταν πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσει κανείς την καφεΐνη από κόκκους που έχουν καβουρδιστεί ήδη, καθώς οι διαλύτες διαπερνούσαν πιο δύσκολα τους ανεπεξέργαστους κόκκους, το άρωμα και η γεύση επηρεάζονταν έντονα, αχρηστεύοντας τον καφέ.

Το 1906, ο Ludwig Roselius κατάφερε να αναπτύξει μια εμπορικά αξιοποιήσιμη μέθοδο εξαγωγής της καφεϊνης, χωρίς να στερεί από τον καφέ την γεύση και το άρωμα του.

Φυσικά, επειδή η ιστορία μας πρέπει να έχει μια αρμονία, όλα αυτά έγιναν φυσικά…κατά λάθος.

Μια μέρα,  ο Roselius έβαλε στον ατμό κόκκους καφέ που δεν είχαν καβουρδιστεί για να “μεγαλώσουν” και έτσι, μπορούσε, με την βοήθεια λίγου βενζολίου, να αφαιρέσει την περισσότερη καφεϊνη.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έγινε πατέντα και η πατέντα αυτή εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία, οδηγώντας τελικά στην θεμελίωση της πρώτης μάρκας decaffeine καφέ που ονομάστηκε Sanka.

Έκτοτε, η φήμη του decaffeine καφέ επεκτάθηκε και η πατέντα παραγωγής του υιοθετήθηκε από διάφορες εταιρείες. Ταυτόχρονα, η χρήση βενζολίου σταδιακά αντικαταστάθηκε από διαλύτες που δεν θα έβλαπταν τόσο την υγεία των καταναλωτών.

Έτσι, σήμερα, έπειτα από 110 χρόνια και πολλά τυχαία γεγονότα, μπορούμε να απολαύσουμε καφέ χωρίς καφεϊνη όπου και αν βρεθούμε, είτε αυτό είναι στην πόλη, είτε στο χωριό.

 

Δοκιμάστε κι εσείς σήμερα τον DECAF 100% ARABICA (swiss process)  της Kudu Coffee Roasters

 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!