Φίλτρα καφέ: Επίλεξε σωστά για να απολαύσεις περισσότερο

kudu_1

Τα φίλτρα καφέ δίνουν στο ρόφημά σου την τέλεια υφή και γεύση που του αξίζει. Αν λοιπόν ο καφές φίλτρου είναι η αγαπημένη σου επιλογή, δώσε βάση στα παρακάτω.

Αρχικά να αναφέρουμε, ότι μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα το φίλτρο του καφέ ήταν φτιαγμένο από ύφασμα. Το 1908, η Melitta Bentz, μια νοικοκυρά από τη Γερμανία, αποφάσισε πως δεν μπορούσε να πίνει άλλο τον καφέ της με κατακάθια. Πειραματίστηκε με διάφορα υλικά, ανάμεσα τους και το χαρτί. Κι εκεί, σταμάτησε. Είχε βρει αυτό που έψαχνε. Έτσι, τον Ιούλιο του 1908, πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ίδρυσε τη δική της επιχείρηση με τα γνωστά σε όλους μας χάρτινα φίλτρα καφέ.

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, για να μπορούμε εμείς σήμερα, οι λάτρεις του καφέ, να απολαμβάνουμε τον καφέ φίλτρου μας με ένα ευρύ φάσμα μεθόδων αλλά και φίλτρων. Κάποιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν υφασμάτινα φίλτρα, άλλοι χρησιμοποιούν τα μίας χρήσης (λευκά ή καφέ) και άλλοι τα ενσωματωμένα φίλτρα που έχουν οι καφετιέρες τους. Αλήθεια, ποιο είναι άραγε το καλύτερο φίλτρο;

Λευκά φίλτρα vs Καφέ φίλτρα

Η διαφορά μεταξύ των λευκών και των καφέ φίλτρων είναι πως τα πρώτα έχουν περάσει από διαδικασία βαψίματος. Αυτό συνεπάγεται πως υπάρχει η περίπτωση να περιέχουν μια μικρή ποσότητα χλωρίου. Αν και παλαιότερα υπήρχε ανησυχία για το αν είναι επικίνδυνη ή όχι, και αν επηρεάζει τη γεύση του καφέ, εν τέλει δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εν τούτοις, η βασική διαφορά είναι ότι τα καφέ φίλτρα είναι καλύτερα για το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτούν κάποια επιπλέον διαδικασία επεξεργασίας όπως τα προηγούμενα. Όποιο φίλτρο καφέ και αν επιλέξεις από τα δύο, πρέπει πριν το τοποθετήσεις στην καφετιέρα να το βρέξεις λίγο για να μπορέσει να γίνει καλύτερο το φιλτράρισμα του καφέ και να μην υπάρχει η παραμικρή γεύση χαρτιού.

Φίλτρα μιας χρήσης vs Φίλτρα πολλαπλών χρήσεων

Φιλικά προς το περιβάλλον είναι και τα φίλτρα καφέ πολλαπλών χρήσεων που βρίσκονται ενσωματωμένα στη μηχανή του καφέ ή πωλούνται ξεχωριστά. Μπορεί ένα μεταλλικό φίλτρο καφέ να σου κοστίσει πολύ περισσότερα χρήματα από τα χάρτινα αλλά αυτό είναι ένα έξοδο που θα γίνει μία φορά. Επιπλέον, μπορεί η καθαριότητά του να είναι πιο δύσκολη, αλλά αν ο καφές φίλτρου είναι το βασικό σου, καθημερινό ρόφημα, η επιλογή αυτού του είδους φίλτρου είναι σίγουρα πιο οικονομική. Πόσο μάλλον αν καταναλώνεις περισσότερους από έναν καφέδες την ημέρα. Ένα άλλο κριτήριο επιλογής ανάμεσα στα δύο είδη είναι και ο τρόπος που προτιμάς να πίνεις τον καφέ σου, η γεύση δηλαδή που θες να έχει. Τα χάρτινα φίλτρα για παράδειγμα συγκρατούν τα λεπτότερα κομμάτια της άλεσης με αποτέλεσμα το χρώμα του καφέ να είναι πιο διαυγές, και το αποτέλεσμα της γεύσης του πιο ντελικάτο. Αντίθετα, τα μεταλλικά φίλτρα δεν συγκρατούν τα λεπτότερα μέρη της άλεσης (fines), με αποτέλεσμα το ρόφημα να είναι πιο σκούρο και βαρύ.

Για αυτούς τους λόγους, την επόμενη φορά πριν προβείς στην αγορά φίλτρων καφέ, κάνε την έρευνά σου!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!