Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την παρασκευή espresso;

Kudu

Η παρασκευή του espresso δεν είναι μία διαδικασία απλή, ούτε εύκολη και στάνταρ.

Κάθε espresso είναι ένα διαφορετικό φλιτζάνι και οι παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα είναι πολλοί.

Όταν λέμε “παράγοντας στην παρασκευή espresso” εννοούμε κάθε στοιχείο που επηρεάζει την ποιότητά στο φλιτζάνι και που λαμβάνεται υπ όψην καθ’ όλη την διαδικασία της παρασκευής.

Τα περισσότερα προβλήματα που θα συναντήσεις στην προσπάθειά σου να παρασκευάσεις έναν εξαιρετικό espresso σχετίζονται με δύο αναπόφευκτα γεγονότα:

Με το ότι το νερό -βάση για τη δημιουργία του espresso- είναι οκνηρό, ενώ τα δε αρωματικά έλαια του καφέ (αυτά που του δίνουν γεύση), είναι πτητικά (εξατμίζονται και χάνονται εύκολα, σε θερμοκρασία δωματίου).

Αυτό που πολύ απλά συμβαίνει, είναι πως το πεπιεσμένο νερό έρχεται σε επαφή με ένα πολύ λεπτό «μπισκότο» (puckorcake) αλεσμένου καφέ. Μία σύγχρονη μηχανή σπρώχνει το καυτό νερό της εκχύλισης, πάνω στον καφέ (που δεν έχει πάχος πάνω από 1,5’’), με δύναμη 60 κιλών. Η παραμικρή ανωμαλία στην πυκνότητα του cake, η όποια τρύπα στην επιφάνεια του, θα δώσει στο πεπιεσμένο νερό μία εύκολη διέξοδο διαφυγής, με αποτελέσματα να επηρεάσει το αποτέλεσμα στο φλιτζάνι.

Δεν είναι όμως μόνο το νερό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν έναν espresso μπορούν να συνοψιστούν ώς εξής:

 

Περιβαλλοντολογικοί

1.Υγρασία

2.Θερμοκρασία

3.Ηλιακή ακτινοβολία

Εξοπλισμού

4. Μαχαίρια Μύλου

5. Πίεση της Αντλίας

6. Θερμοκρασία του Νερού

7. Καθαριότητα της Μηχανής

 

Πρώτων Υλών

8. Καθαρότητα του Νερού/ Περιεκτικότητα σε Μεταλλικά Άλατα

9. Φρεσκάδα του καφέ

10. Επίπεδο φρύξης (καβουρδίσματος)

11. Κράμα καφέ (Χαρμάνι)

 

Τεχνικές Barista

12. Συμπίεση του καφέ

13. Δοσομέτρηση

14. Χρόνος έκθλιπσης

15. Σημείο διακοπής της έκθλιψης

16. Ρύθμιση μύλου

17. Τεχνικές καθαρισμού

 

Μερικοί από τους παράγοντες αυτούς είναι μεταβλητές, πολλές φορές περιβαλλοντικής φύσεως, που μπορούν να μεταβληθούν από στιγμή σε στιγμή. Η μεταβλητή φύση αυτών των παραγόντων απαιτεί από τον barista τις ανάλογες διορθώσεις ούτως ώστε να διατηρήσει την ποιότητα.

Στα επόμενα blogposts θα εξηγήσουμε αυτές τους παράγοντες, αλλά πρέπει να θυμόμαστε το εξής.

Ο μοναδικός τρόπος το αποτέλεσμά σου να προσομοιάσει στο τέλειο φλιτζάνι του καφέ, είναι η καθημερινή “εξάσκηση” και ο πειραματισμός.

Μόνο έτσι θα μπορείς κάθε φορά να αποκτήσεις την πείρα που απαιτεί το να μπορείς να προσαρμόζεσαι στις διαφορετικές συνθήκες που θα έχεις να διαχειριστείς κάθε φορά στην παρασκευή του φλιτζανιού espresso.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!