Ένας καφές γεμάτος… φρούτα

kudu-may-c3

Έχεις επισκεφθεί το αγαπημένο σου KUDU shop και είσαι έτοιμος να διαλέξεις τον επόμενο καφέ που θα δοκιμάσεις. Εκεί λοιπόν που διαβάζεις μια μια τις ποικιλίες, προελεύσεις, φάρμες, γευστικά χαρακτηριστικά και δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις, να σου βλέπεις μπροστά σου τον COLOMBIA ALVARO URBANO. Καταλαβαίνεις, πως πρόκειται για καφέ από την Κολομβία και με μια ματιά στα χαρακτηριστικά του αρκεί για να τον αγοράσεις. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί, άλλωστε, σε νότες από βερίκοκο, μάνγκο και αρώματα λουλουδιών; Το πρόβλημα είναι το πως θα εξηγήσεις στους φίλους σου πως ο καφές… δεν περιέχει ακριβώς φρούτα. Όσο και αν κάποιος με την πρώτη μυρωδιά θα πιστέψει πως πρόκειται για ένα καφέ.

Με λίγη συγκέντρωση και πείρα τα αρώματα σου έρχονται κατευθείαν, ιδίως όταν παρασκευαστεί! Το μυστικό βρίσκεται σε πολλούς παράγοντες αλλά πάνω από όλα στην επεξεργασία του. Ένας μικρός κόκκος μπορεί να περιέχει περισσότερα από 1000 διαφορετικά αρώματα. Ανάλογα με τον τρόπο που θα τον επεξεργαστεί κάποιος και ανάλογα το πως αυτός έχει επεξεργαστεί από τον παραγωγό πριν από εμάς μπορούν να βγουν διαφορετικά αρώματα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το καβούρδισμα. Η θερμότητα κατά τη διαδικασία καβουρδίσματος μειώνει τα οξέα. Αυτό συνεπάγεται πως όσο περισσότερο καβουρδίζεται ένας καφές, τόσο περισσότερα οξέα αποσυντίθενται και τόσο λιγότερο όξινο χαρακτήρα έχει, συνεπώς λιγότερη η αίσθηση των γλυκών και φρουτένιων χαρακτηριστικών του.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επαφής με το νερό τα ελαφρά και όξινα αρώματα διαλύονται πρώτα. Όσο περισσότερο παραμένει ο καφές σε επαφή με το νερό, τόσο πιο πικρά και βαριά αρώματα αποκτά.

Συμβουλή, όταν ετοιμάζεις ένα εσπρέσο, θα πρέπει να έχεις στο νου σας να σταματήσεις την εκχύλιση την στιγμή που καταλαβαίνεις πως ο καφές έχει «τελειώσει».

Με τον καφέ μας καβουρντισμένο σ’ ένα χρωματικό επίπεδο της τάξεως του σκούρου κόκκινου-καφέ του μαονιού, η πλούσια σε αρώματα ροή του καφέ έχει ένα αντίστοιχο «χρώμα». Το σωστό, λοιπόν, είναι να σταματήσεις τη ροή τη στιγμή που έχει εξαντληθεί ο καφές. Έτσι ο έμπειρος παρασκευαστής παρακολουθεί τη ροή που τρέχει μέσα στο φλιτζάνι και τη σταματά τη στιγμή που ανοίγει το χρώμα της.

Είναι θέμα εμπειρίας και πειραματισμού.

Τι περιμένεις; Ξεκίνα τους πειραματισμούς και κέρνα τους φίλους σου τα αρώματα του καφέ COLOMBIA ALVARO URBANO.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!