Τα είδη καφέ του espresso (Μέρος Α’) #kudupedia

Kudu espresso

O δημοφιλής καφές espresso είναι η βάση μίας ευρείας ποικιλίας εκλεκτών ειδών καφέ, που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη συνταγή, τον τρόπο παρασκευής ή σερβιρίσματος.

Επιχειρούμε λοιπόν μέσα από ένα αφιέρωμα με δύο μέρη, να αποσαφηνίσουμε τα βασικότερα είδη espresso και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας για να ξέρεις κι εσύ τις διαφορές ανάμεσά τους!

Πάμε να δούμε:

Ristretto

Ως Ristretto ορίζεται η μερική εκχύλιση του espresso πριν την ολοκλήρωσή του.
Αναλόγως την ποικιλία, το χαρμάνι και τις γευστικές προτιμήσεις του Barista και των καταναλωτών, ristretto είναι ουσιαστικά ο λιγότερος σε ποσότητά από τον ορισμό του espresso. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για λιγότερο από 22ml (16-22 ml για μονό και 32-44 ml για διπλό).

Το Ristretto θα ερεθίσει τους γευστικούς σας κάλυκες με πιο έντονα χαρακτηριστικά εκχυλίζοντας το 50-60% της καφεΐνης.

Caffè Americano

O Americano παρασκευάζεται προσθέτοντας ζεστό νερό στον espresso με αποτέλεσμα να δίνει παρόμοια δύναμη, αλλά διαφορετική γεύση από τον κλασικό espresso. Ο Americano αποτελείται από μονή ή διπλή δόση espresso συνδυασμένη με 1-16 δόσεις καυτού νερού. Το πόσο δυνατός είναι ένας Americano διαφέρει ανάλογα με τις δόσεις που προσθέτονται. Στις Η.Π.Α. Americano αποκαλείται ο συνδυασμός καυτού νερού και espresso.

Οι Σκανδιναβοί για Americano χρησιμοποιούν διπλό Ristretto!

Doppio

Ο Doppio αποτελείται από διπλή δόση espresso που υπόκειται σε μία διαδικασία διπλού φιλτραρίσματος στο κλείστρο της μηχανής.

Machiatto
Ο Machiatto είναι espresso με μία πολύ μικρή δόση από γάλατο/κρέμα. Στα ιταλικά machiatto σημαίνει “σημαδεμένος”. Η καταγωγή του ονόματος macchiato αποδίδεται στους baristi που χρειάζονταν να δείχνουν στους σερβιτόρους ποια είναι η διαφορά μεταξύ του κλασικού espresso και του espresso με τη μικρή δόση κρέμας.
Στα πορτογαλικά ο ίδιος καφές ονομάζεται café pingado.

Lungo
Lungo είναι ακριβώς το αντίθετο από το ristretto και όχι το διπλάσιο.
Συγκεκριμένα στην κατηγορία lungo εντάσσονται τα espresso που ξεπερνούν τα 35 ml για μονό και 70 ml για διπλό καφέ!
Οποιοσδήποτε λοιπόν espresso κατά την εκχύλισή του, ξεπερνά έστω και για λίγο την ορισμένη δοσολογία νερού, χαρακτηρίζεται lungo. Σε αυτό το είδος καφέ πρέπει να θυμάστε πως εκχυλίζουμε το 80-90% της καφεΐνης μειώνοντας έτσι τις γευστικές εντάσεις του και ταυτόχρονα δίνοντας στο ρόφημα μία μεταλλική και αραιή πυκνότητα.

Στη Γαλλία ο ίδιος καφές ονομάζεται café allongé.

Όπως και να επιλέξετε να πιείτε τον καφέ σας εξασφαλίστε την ποιότητά του με τις KUDU ποικιλίες μοναδικής προέλευσης! Δες τες  εδώ

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!