Διαδικασία Degas: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

dega

H πρακτική που ακολουθείται πριν ο καφές συσκευαστεί και αλεστεί, ονομάζεται «διαδικασία degas». H διαδικασία αυτή είναι σημαντική τόσο κατά τη διάρκεια της εκχύλισης του καφέ όσο και για το τελικό αποτέλεσμα που θα έχετε στο φλιτζάνι σας.

Τι εξυπηρετεί η διαδικασία degas;

Όταν ο καφές είναι φρεσκοκαβουρδισμένος, αποβάλλει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Η διαδικασία degas ουσιαστικά βοηθάει τους κόκκους του καφέ να αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Εξαρτάται από τους roasters, την πολιτική της εταιρείας, τον βαθμό καβουρδίσματος αλλά και το είδος καφέ, το πόσες ώρες ή μέρες πρέπει να διαρκέσει η διαδικασία του degas. Στην περίπτωση που οι κόκκοι του καφέ δεν περάσουν από αυτή την διαδικασία, υπάρχει περίπτωση  ο καφές να μην έχει σωστή ροή στην επαφή του με το νερό. Κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα αντιληπτό, καθώς θα βλέπουμε μεγάλες φουσκάλες στο καϊμάκι του εσπρέσο και ταυτόχρονα αυτό θα χάνει το αρχικό του ύψος πολύ γρήγορα.

Τι ρόλο παίζει η συσκευασία στην διαδικασία εξαέρωσης;

Σημαντικό ρόλο στο πώς θα γίνει η διαδικασία εξαέρωσης παίζει και η συσκευασία. Οι καταλληλότερες συσκευασίες είναι οι ενισχυμένες σακούλες με την ειδική βαλβίδα ασφαλείας που αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα και δεν επιτρέπει την είσοδο του οξυγόνου. Επιπλέον οι βαλβίδες ελέγχου που διαθέτουν οι συσκευασίες διευκολύνουν τη διαδικασία του degas ενώ παράλληλα προστατεύουν τον καφέ από την οξείδωση. Ένας καφές αφού σφραγιστεί σε μια τέτοια συσκευασία έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μετά από ένα χρόνο θα έχει την ίδια γεύση – και ας μην έχει επηρεαστεί από την οξείδωση.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτεινόμενες ποικιλίες καφέ με διασφαλισμένη ποιότητα επεξεργασίας από τον κόκκο έως το φλιτζάνι.

ETHIOPIA NENSEBO με αρώματα φράουλας και βατόμουρου, γεύσεις από μοσχολέμονο και βερίκοκο καθώς και με γλυκιά επίγευση μάνγκο.

KENYA KAGANDA AB με φραγκοστάφυλο και μοσχολέμονο, νότες γλυκόριζας με κρεμώδη αίσθηση και καλά δομημένο φλυτζάνι.

ETHIOPIA HAMBELLA Gr1 GUJI με αποξηραμένο σμέουρο με σκούρα σοκολάτα και μέλι. Αφήνει μια σιροπιαστή αίσθηση στο στόμα με έντονη οξύτητα κίτρου.

ETHIOPIA BEDHATU GR1 με αγιόκλημα και λεβάντα, πλούσια οξύτητα και μεταξένια αίσθηση λουλουδιών στο στόμα.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!