Καφεόδεντρο: Όσα πρέπει να ξέρεις!

shutterstock_584831983

Ανήκει στην οικογένεια των Ερυθροδανοειδών και έχει 66 αναγνωρισμένες ποικιλίες. Τα καφεόδενδρα ζουν περίπου 25 – 30 χρόνια και ευδοκιμούν κυρίως σε τροπικά κλίματα. Τα άγρια φτάνουν σε ύψος τα 10 μέτρα, το ύψος όμως των καλλιεργούμενων περιορίζεται, για ευκολότερη συγκομιδή. Υπάρχουν δυο βασικά είδη καφεόδενδρου, η Καφέα η αραβική (Coffea arabica) που προέρχεται από την Αιθιοπία και δίνει τους καρπούς με την καλύτερη γεύση και άρωμα, και η Coffea canephora (robusta – Καφέα η εύρωστη), οι καρποί της οποίας περιέχουν περισσότερη καφεΐνη, και προέρχεται απ’ την Ουγκάντα.

Οι κάλυκες του καφέ (καρπού) αναπτύσσονται κατά μήκος των κλαδιών και χρειάζονται σχεδόν ένα χρόνο μέχρι να ωριμάσουν, παίρνοντας ένα κοκκινωπό χρώμα. Ο κόκκος του καφέ είναι ο πυρήνας (κουκούτσι) του καρπού του δέντρου· βρίσκεται στο κέντρο του, κάτω από τη σάρκα και το φλοιό του καρπού, που απομακρύνονται κατά την προεπεξεργασία του καφέ. Ο κόκκος χωρίζεται συνήθως σε δύο μέρη ή μπορεί να είναι ακόμη και μονός, γνωστός και ως μαργαριταρένιος (Pearl Coffee).

 

kudu

 

Το φυτό θυμίζει κυρίως Καμέλια. Τα άνθη του είναι λευκά και ελαφριά, είναι πολύ αρωματικό, ενώ ανθίζει δύο ή τρεις φορές το χρόνο.Φθάνει ανάλογα με το είδος από 3 έως 15 μέτρα σε ύψος, αλλά στις καλλιέργειες διατηρείται σε μέγιστο ύψος 3 μέτρων, με κλάδεμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η συλλογή των καρπών.

 

shutterstock_211161313

 

Κάθε φυτό δίνει 20-30 χιλιάδες καρπούς μέσα σε ένα χρόνο!

Το πιο συνηθισμένο είναι κάθε καρπός να συμπεριέχεται από δύο σπόρους, αλλά κάποιοι καρποί έχουν μόνο από ένα. Ο σπόρος αυτός (peaberry) είναι πιο ωοειδής από τους άλλους, ξετυλίγεται, περνάει από την παραγωγική διαδικασία και η τιμή του είναι υψηλότερη από την τιμή του κανονικού καφέ.

Οι καρποί του καφέ πρόκειται να παρακολουθούνται τακτικά, γιατί 14 μέρες μετά την ωρίμανσή τους αρχίζουν να χαλάνε.

Για να φυτέψεις τα δενδρύλλια καφέ, το φυτώριο θα πρέπει να εμπλουτιστεί με κοπριά αγελάδων και φωσφορικών λιπασμάτων. Τα σποριόφυτα καφέ θα πρέπει να κατανέμονται σε διαστήματα μεταξύ των 4-8 ιντσών, έτσι ώστε να έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.

 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!