Ρετροσπεκτίβα στην ιστορία του καφέ

KUDU

Τα τελευταία 100 χρόνια η βιομηχανία του καφέ έχει διανύσει έναν πολύ μεγάλο δρόμο.

Ξεκινώντας από τα μέσα του 19ου αιώνα και φτάνοντας ως τη δημιουργία των πρώτων μεγάλων αλυσίδων καφέ, ο καφές αλλάζει και εξελλίσεται σε ένα ρόφημα με δεκάδες τρόπους παρασκευής και με αρκετά… extra υλικά.
Μπαίνοντας στην αρχή του αιώνα μας, το επάγγελμα του barista αποκτά άλλη υπόσταση, καθώς απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και φαντασία.

Όλες αυτές οι διαδοχικές μεταβολές στον κόσμο του καφέ, μας έφεραν αργά και σταθερά στο σήμερα, όπου ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα που πίνεις το πρωί για να ξυπνάς ή μετά το φαγητό για να χωνέψεις.
Αποτελεί μία γαστρονομική εμπειρία. όπου η βαρύτητα πέφτει στην καταγωγή του, το άρωμα, τη μέθοδο εκχύλισης, όλες τις εκφάνσεις της γεύσης του και φυσικά στον τρόπο/διαδικασία παρασκευής του τέλειου φλιντζανιού καφέ.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Παίρνουμε έναν (Ethiopia Shilcho) ανά χείρας και πάμε να δούμε την ιστορική αναδρομή:
850μ.Χ. Ο Kaldi, παρατηρεί την άγρια αντιλόπη KUDU να θρέφεται με κόκκους καφέ. Η συνέχεια γνωστή…

1000 μ.Χ. Ο φυσικός και φιλόσοφος Avicenna Bukhara γράφει την πρώτη (γνωστή μας) βιβλιογραφία για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του καφέ.

1100 μ.Χ. Άραβες γυρνούν στην πατρίδα τους φέρνοντας κόκκους καφέ από την Αιθιοπία.

1453 μ.Χ. Ο Καφές μέσω της άλωσης της Πόλης και τα κανάλια του Βυζαντίου ξεκινά το ταξίδι του σε όλον το Δυτικό Κόσμο.

1475 μ.Χ. Τα πρώτα coffee shops ανοίγουν στην Πόλη.

1570 μ.Χ. Ο καφές φτάνει στη Βενετία. Έχουμε πει ποιος έβαλε το χεράκι του για να μην θεωρηθεί ρόφημα του… Διαβόλου!

1600 μ.Χ. Αραβία και μουσουλμανική Αφρική σκληραίνουν τους νόμους για εξαγωγή κόκκων καφέ. Δεν θέλουν να χαθεί το μονοπώλιο.

1606 μ.Χ. Ο Pieter Van Dan Broeck, σπουδαίος έμπορος της εποχής, γίνεται ένας από τους πρώτους Ολλανδούς που δοκιμάζει καφέ. Ένα νέο μεγάλο ταξίδι πρόκειται να ξεκινήσει με αποδέκτες την Ισπανία, την Πορτογαλία και από εκεί, τα πέρατα του κόσμου.

1637 μ.Χ Ένας Έλληνας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο Nathaniel Conopios έφτιαξε το πρώτο φλιντζάνι καφέ στην Αγγλία.

1669 μ.Χ. Τούρκος πρόξενος δίνει στον Λουδοβίκο τον 14ο να δοκιμάσει καφέ. Η Γαλλία μπαίνει στο παιχνίδι!

1720 μ.Χ. Ανοίγει το Café Florian στη Βενετία.

1721 μ.Χ. Ανοίγει το πρώτο coffee shop στο Βερολίνο.

1727 μ.Χ. Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση αποφασίζει πως ο καφές είναι το μέλλον! Με μπροστάρη τον Francisco de Melo Palheta ξεκινάει μία εξερεύνηση ανά τον κόσμο, με έναν απλό στόχο. Να αποκτήσει γνώση σχετικά με την παραγωγή του καφέ.

1732 μ.Χ. Ο Johann Sebastian Bach εντάσει τον καφέ στις τέχνες με την Coffee Cantata. Η πρωταγωνίστρια του έργου, μία αντιδραστική έφηβη, δέχεται πιέσεις από τον πατέρα της να κόψει τους καφέδες και να παντρευτεί!

1818 μ.Χ. O Laurens, ένας παριζιάνος μεταλλουργός, φτιάχνει την πρώτη καφετιέρα με φίλτρο!

1860 μ.Χ. Ο James Folger βάζει τον καφέ στα… Σαλούν της Άγριας Δύσης.

1864 μ.Χ. Ο Jabez Burns, πατεντάρει τη δημιουργία του στη Νέα Υόρκη. Περί τίνος πρόκειται; Την πρώτη coffee roaster μηχανή που δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί από τη φωτιά για να πάρουμε τον καφέ.

1871 μ.Χ. Ο John Arbuckle εφηύρε την πρώτη μηχανή που πακετάρει αυτόματα καφέ.

1901 μ.Χ. Ο Luigi Bezzera πατεντάρει την πρώτη μηχανή εσπρέσσο.

1903 μ.Χ. Ο Ludwig Roselius ανακαλύπτει μία μέθοδο εκχύλισης κατά την οποία δεν αλλοιώνεται η γεύση του καφέ.

1905 μ.Χ. Ο Desiderio Pavoni, ίσως ο πρώτος παθιασμένος barista, παίρνε τη μηχανή του Bezzera και προσπαθεί να την εξελίξει. Κατέληξε πως η ιδανική θερμοκρασία brewing είναι στους 195 βαθμούς και στα 9 BAR πίεσης!

1908 μ.Χ. Η Βραζιλία διαθέτει το 97% της παγκόσμιας συγκομιδής καφέ!

1940 μ.Χ. Η Αμερική εισάγει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ! Τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει οργασμός επιχειρηματικότητας γύρω από τον κλάδο.

1972 μ.Χ. Μπουμ. Η πρώτη σπιτική μηχανή καφέ, κυκλοφορεί στο Cleveland με την ονομασία Mr. Coffee.

1982 μ.Χ. Τα Starbucks προσλαμβάνουν τον Howard Schultz ως Director of Marketing. Η συνέχεια γνωστή.

2006 μ.Χ. Το 40% του καφέ που καταναλώνεται στις Η.Π.Α. είναι specialty.

2009 – μέχρι σήμερα. O καφές είναι πλέον το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο προϊόν παγκοσμίως, μετά το πετρέλαιο. Ξαναλέμε. Το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο προϊόν παγκοσμίως. Όπου πλέον αποδίδεται μεγάλη σημασία σε όλες τις εκφάνσεις της παραγωγής και παρασκευής του. Μέχρι να φτάσουμε στο τέλειο φλυντζάνι.

Κυρίες και κύριοι, καλωσήρθατε στην εποχή των specialty coffees!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!