Καφεΐνη: Το μυστικό που δεν μοιράστηκαν ποτέ οι Ινδιάνοι

Indian tree

Λίγα είναι σήμερα τα φυτά που χαίρουν της εκτίμησης που χαίρει ο καφές από τον κόσμο. Αυτός ο ταπεινός καρπός είναι το πρώτο πράγμα που, ορισμένοι από εμάς, αναζητάμε μόλις ξυπνήσουμε το πρωί. Είναι ο σύντροφος μας στα διαλείμματα μας από τις υποχρεώσεις, το ρόφημα που μας ζεσταίνει τον χειμώνα και μας δροσίζει το καλοκαίρι.

Βασιζόμαστε επάνω στον καφέ και στην καφεΐνη που περιέχει, για να μας ξυπνήσει τα πρωινά που δεν έχουμε κοιμηθεί καλά και να μας κρατήσει στα πόδια μας τις μέρες που νιώθουμε πως θα καταρεύσουμε.

Παρότι εξαρτυόμαστε τόσο από τον καφέ, όμως, γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα γι’ αυτόν. Οι περισσότερες θεωρίες αναφέρουν πως ο καφές καταναλώθηκε για πρώτη φορά στην Αιθιοπία, από όπου προέρχεται η ποικιλία arabica. Από εκεί, λέγεται πως εξαπλώθηκε στην Αραβική χερσόνησο και την Υεμένη, όπου κατεγράφη για πρώτη φορά η κατανάλωση του (15ος αιώνας).

Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, έρχεται, όμως, να “ταράξει τα νερά” καθώς δείχνει πως οι κάτοικοι των νοτιοδυτικών ΗΠΑ και του βορειοδυτικού Μεξικού πίνουν ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη εδώ και τουλάχιστον 1200 χρόνια (!)

Η Πατρίσια Κράουν και η ομάδα της, συνέλεξαν υπολείμματα από 177 σκεύη που βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της Νοτιοδυτικής Β. Αμερικής. Τα εξέτασαν, φροντίζοντας να είναι από διαφορετικές χρονικές περιόδους το καθένα, και διαπίστωσαν πως τουλάχιστον 40 από αυτά είχαν υπολείμματα καφεΐνης.

Οι εξετάσεις έδειξαν πως, πράγματι, οι ιθαγενείς της Αμερικής κατανάλωναν δυο ειδών ροφήματα με καφεΐνη, κανένα από τα οποία δεν θεωρείται ακριβώς καφές.

Το ένα ήταν φτιαγμένο από κακάο και το άλλο από τα φύλλα και τα κλαδιά ενός φυτού που ονομάζεται yaupon holly.

Το περίεργο είναι πως κανένα από αυτά τα φυτά δεν φυτρώνει στην νοτιοδυτική πλευρά της Βορείου Αμερικής, πράγμα που έκανε τους ερευνητές να πιστέψουν πως οι Ινδιάνοι έκαναν εμπόριο με τους νότιους γείτονες τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τους καρπούς για να φτιάξουν αυτό το “μαύρο ποτό”.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Κράουν και η ομάδα της θεωρούν πως τα ποτά αυτά δεν ήταν καθημερινή συνήθεια -όπως είναι για εμάς σήμερα ο καφές- αλλά πως καταναλώνονταν περισσότερο κατά την διάρκεια τελετών, συναντήσεων ή ως ιατρικό βοήθημα.

Μπορεί οι Ινδιάνοι να μην έφτιαχναν ακριβώς καφέ, ωστόσο, από εδώ και πέρα γνωρίζεις πως είναι από τους πρώτους λαούς που κατανάλωσαν ρόφημα με καφεΐνη.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!