Τι είναι roasting #kudupedia

Untitled

Roasting ή αλλιώς καβούρδισμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στη διαδικασία επεξεργασίας του καφέ.
Σε αυτό το στάδιο, ο κόκκος ψήνεται για να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα και να διαμορφωθεί το γευστικό προφίλ του.
Το σωστό καβούρδισμα έγκειται στον προσδιορισμό της θερμοκρασίας και του χρόνου καβουρδίσματος που ταιριάζουν καλύτερα σε ολόκληρο το χαρμάνι, ώστε να εκφραστούν ολοκληρωμένα τα χαρακτηριστικά της κάθε προέλευσης.

Ο καφές καβουρδίζεται σε μηχανές με περιστρεφόμενους κυλίνδρους (τύμπανα/drums), οι γνωστές roasting machines. Η ίδια η διαδικασία του καβουρδίσματος μπορεί να διαρκέσει από 8 με 15 λεπτά, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα στο άρωμα και τη γεύση, αλλά και από μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως είναι:

το μέγεθος του μηχανήματος, το βάρος του πράσινου κόκκου, η πυκνότητα του κόκκου κλπ.
Ο κόκκος με το καβούρδισμα, χάνοντας υγρασία χάνει και το 15% – 20% του βάρους του, ενώ αυξάνεται σε όγκοι!

Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη γεύση και το άρωμα του.

Μόλις ολοκληρωθεί το καβούρδισμα ακολουθεί η ψύξη του κόκκου..
Κανόνες για το σωστό roasting δεν υπάρχουν.
Το καβούρδισμα βάσει ικανοτήτων είναι μία τέχνη που βασίζεται σε πολύχρονη εμπειρία και εξαιρετική διαίσθηση. Το επίπεδο ψησίματος και το γευστικό του αποτέλεσμα είναι βέβαια καθαρά θέμα γούστου.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!