Βραζιλία: Τι δεν ήξερες για την “βασίλισσα” της παγκόσμιας παραγωγής καφέ;

shutterstock_277040687 (1)

Το όνομα Βραζιλία σημαίνει “κόκκινο σαν πυρακτωμένο κάρβουνο”, και προέρχεται από το pau brasil, ένα δέντρο που κάποτε φύτρωνε κατά εκατοντάδες στις ακτές της χώρας και το οποίο παρήγαγε μια έντονα κόκκινη βαφή. Το pau brasil είχε ιδιαίτερη αξία για τους Ευρωπαίους εμπόρους που ερχόντουσαν από την Πορτογαλία κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα με σκοπό να κάνουν εμπόριο με τους Ινδιάνους Tupí-Guaraní.

Οι φυλές ιθαγενών της Βραζιλίας, όπως οι Tupi-Guarani, κατοικούν στα εδάφη της εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως σήμερα αποτελούν μόνο το 0,4% του πληθυσμού της χώρας. Το πιο περίεργο της υπόθεσης είναι πως η Βραζιλία κατέχει το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο. Το 2007 υπολογίστηκε πως υπάρχουν 67 φυλές στην χώρα που δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με τον έξω κόσμο.

Αν οι Βραζιλιάνοι αγαπούν ένα πράγμα ατέρμονα, αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Το συγκεκριμένο άθλημα είναι το πιο δημοφιλές σπορ στην χώρα ενώ η εθνική της ομάδα θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο, πράγμα που έχει αποδείξει νικώντας το παγκόσμιο κύπελλο 5 φορές.

Όμως, είναι ο Πελέ ο μόνος λόγος για τον οποίο είχες ακούσει για την Βραζιλία;  Όχι όσο υπάρχει το καρναβάλι της!

Το καρναβάλι της Βραζιλίας μετράει περίπου 200 χρόνια ύπαρξης από την ημέρα που το ξεκίνησαν οι Πορτογάλοι μετανάστες της Βραζιλίας με το όνομα Entrudo.  Κατά την διάρκεια του Entrudo, ο απλός κόσμος έβγαινε στους δρόμους ντυμένος με αστεία κοστούμια, φτιαγμένα για να γελοιοποιούν το ντύσιμο των πλουσίωνΣήμερα το καρναβάλι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τουλάχιστον 587 διαφορετικά street parties να λαμβάνουν τόπο από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου κάθε χρόνο!

Κάτι ακόμη που αξίζει να γνωρίζεις για την  República Federativa do Brasil (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας), είναι πως πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα στον πλανήτη αλλά και την χώρα παραγωγής του ⅓ του καφέ που υπάρχει στον κόσμο. Για να είμαστε ακριβείς, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο εδώ και 150 χρόνια!

Θυμόμαστε άλλωστε πώς φημολογείται ότι  έφτασε ο καφές στη Βραζιλία τον 18ο αιώνα.

 Ήδη, λοιπόν, την δεκαετία του 1840, η χώρα βρισκόταν στην κορυφή της παραγωγής καφέ παγκοσμίως. Η παραγωγή της Βραζιλίας συνέχισε να εξελίσσεται  σε σημείο που το 1920 βρέθηκε να παράγει το 80% (!) του καφέ στον κόσμο!  Μπορεί, πλέον, η Βραζιλία να μην βρίσκεται στην ίδια θέση, όμως, παραμένει ασυναγώνιστη στην παραγωγή πράσινου καφέ, καφέ arabica και στιγμιαίου καφέ. Ο καφές της Βραζιλίας είναι γνωστός για την καθαρή, γλυκιά και χαμηλής οξύτητας γεύσης του καθώς και για το μέτριο σώμα του.

Αν οι 16 ώρες πτήσης για την Βραζιλία σου φαίνονται πολλές, θυμήσου πως υπάρχει τρόπος να την φέρεις στην κούπα σου χωρίς να ταλαιπωρηθείς!

Σε περιμένουμε για περισσότερες λεπτομέρειες στο “Kudu The Workshop” Βουτάδων 28 στο Γκάζι.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!