Οι χώρες του καφέ! 17 χώρες και οι ποικιλίες τους! (Μέρος Γ’)

Kudu

Αφού ολοκληρώσαμε το Μέρος Α και το Μέρος Β, φτάνουμε στο φινάλε με 7 ακόμα χώρες για τις οποίες ο καφές, δεν είναι απλά ένα προϊόν.
Είναι μία πτυχή της ζωής των κατοίκων και μία έκφανση του πολιτισμού τους!

 

Κούβα

shutterstock_558406867

Παρά τον κομμουνισμό, όλοι οι Κουβανοί έχουν πρόσβαση στον καφέ, καθώς λαμβάνουν μηνιαίες μερίδες καφέ. Αυτό που έξω από την Κούβα αποκαλείται καφέ cubano είναι, στην πραγματικότητα, το παραδοσιακό κουβανέζικο espresso, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κουλτούρας.

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι άριστες για την παραγωγή καφέ. Τα βουνά έχουν αρκετή σκιά ενώ ο απαλός αέρας που έρχεται από την Καραϊβική κάνει την περιβάλλον μοναδικό για τα καφεόδενδρα. Το έδαφος είναι πλούσιο, αργιλώδες και εύφορο και οι θάμνοι του καφέ δεν αναπτύσσονται σε αυστηρά στοιχισμένες σειρές σε βιομηχανοποιημένες φυτείες καφέ αλλά σκιάζονται από τα δέντρα της Κούβας και αναπτύσσονται σε ένα φυσικό περιβάλλον.

Taste Profiles:

Συνήθως οι ποικιλίες από την Κούβα έχουν γεμάτο σώματα, με γεύση σοκολάτας και καπνού. Ξεχωρίζουν για το γλυκό και έντονο άρωμα.

 

Μεξικό

shutterstock_594001145

Με περισσότερους από 100.000 καλλιεργητές καφέ το Μεξικό κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής καφέ στον κόσμο. Τα περισσότερα από τα αγροκτήματα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στις πολιτείες Veracruz, Oaxaca και Chiapas.

Taste Profiles:

Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος τον τύπο των μεξικάνικων ποικιλιών, θεωρούνται ήπιοι, ισορροπημένοι καφέδες με εξαιρετική οξύτητα και κυμαινόμενα αρώματα.

 

Νικαράγουα

shutterstock_230693158

Η παραγωγή του καφέ στη Νικαράγουα έχει δοκιμαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Τα χρόνια της δικτατορίας του καθεστώτος Sandinista από το 1970 έως το 1990 πολλοί παραγωγοί να εγκατέλειψαν τη χώρα και η επιστροφή τους μετά το 1990 δεν έγινε με εύκολες συνθήκες καθώς τόσο ο τυφώνας Mitch το 1998 όσο και η παρατεταμένη κρίση των τιμών του καφέ στις αρχές του 2000 δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους παραγωγούς.

Πάντως σήμερα, η Νικαράγουα θεωρείται μία χώρα παραγωγής ιδιαίτερα ποιοτικού καφέ.

Taste Profiles:

Oι καφέδες της Νικαράγουας έχουν ένα μεγάλο εύρος γεύσεων και αρωμάτων που οφείλεται επίσης στην ποικιλομορφία του εδάφους και την ιδιαιτερότητα του κλίματος της κάθε περιοχής. Ο καφές της Νικαράγουα χαρακτηρίζεσαι πικάντικος και σχεδόν κρεμώδης.

 

Παναμάς

shutterstock_137563847

Ο Παναμάς είναι ένα ακόμα κλασικό παράδειγμα χώρας της Κεντρικής Αμερικής όπου παράγει μία σημαντική ποσότητα καφέ και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πρώτες 40 χώρες παραγωγούς παγκοσμίως. Το γόνιμο έδαφος και το μεγάλο υψόμετρο του ηφαιστείου Μπαρού βοηθούν στην ωρίμανση του καφέ και κατ’ επέκταση στη γεύση του. Οι φάρμες παραγωγής είναι μικρές και αυτοδιαχειριζόμενες από τις οικογένειες των παραγωγών.

Taste Profiles:

Έντονες γεύσεις με καθαρούς τόνους φρούτων και διακριτικών αρωμάτων λουλουδιών.


Ο Παναμάς στην KUDU Coffee Roasters:

Panama Los Lajones Bambu Geisha: Άρωμα εσπεριδοειδών, passion fruit, κακάο και γιασεμί. Ζωηρός συνδυασμός από αποξηραμένη παπάγια, μαύρο τσάι, τριαντάφυλλο, γιασεμί με επίγευση καραμέλας και περγαμόντου. Βρες τον εδώ!

Panama Carmen Estate: Μεταξένια οξύτητα κόκκινων φρούτων, επίγευση μελιού και μαύρης ζάχαρης με αρώματα εσπεριδοειδών. Βρες τον εδώ!

 

Ρουάντα

shutterstock_451510636

Οι πρώτες καλλιέργειες καφέ στη Ρουάντα καταγράφονται στις πρώιμες αρχές του 20ου αιώνα, όπως και η εξαγωγή των πρώτων παραγωγών. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες υψομέτρου και σταθερής βροχόπτωσης κατά τη διάρκεια του έτους αποτελούν το εφαλτήριο για παραγωγή καφέδων υψηλής ποιότητας. Η παραγωγή καφέ αποτελεί τον κύριο πρωτογενή τομέα παραγωγής για τη Ρουάντα ενώ καταλαμβάνει παραπάνω από το μισό του τζίρου του εμπορικού ισοζυγίου εξαγωγών της χώρας. Η παραγωγή καφέ στη Ρουάντα αποτελεί εθνική υπόθεση, ενώ εξαργυρώνεται ως κοινωνικό κεφάλαιο για την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι η 32η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο.

Taste Profiles:

Οι καφέδες της Ρουάντας είναι συνήθως οι πιο απαλοί, γλυκοί και λουλουδάτοι της Ανατολικής Αφρικής και φυσικά σωστά ισορροπημένοι.

 

Ονδούρα

shutterstock_504653443

Η Ονδούρα είναι η 7η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ στον κόσμο, ενώ κατέχει το 3% του παγκόσμιου εμπορίου καφέ. Τα τελευταία χρόνια η χώρα επενδύει στην εκπαίδευση και στη μόρφωση ώστε οι νέες γενιές να έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν τη γεύση και την απόδοση της παραγωγής του καφέ διοχετεύοντας τον κύριο όγκο στις αγορές specialty coffee.

Taste Profiles:

Υγρή επεξεργασία των κόκκων, με τις γεύσεις να είναι φρουτώδεις με τόνους λουλουδιών και γεμάτο σώμα καφέ με χαμηλή οξύτητα.

 

Τανζανία

shutterstock_600655991

Οι ιεραπόστολοι «έφεραν» τον καφέ στην Τανζανία στα τέλη του 19ου αιώνα. Η Τανζανία καλλιεργεί ποικιλίες Robusta, Arabica – Bourbon, Kent, Nyassa αλλά και την παγκοσμίως διάσημη ποικιλία Blue Mountain. Οι Τανζανοί είναι ιδιαίτερα «λεπτολόγοι», θα μπορούσαμε να πούμε, καθώς συλλέγουν τους ώριμους καρπούς από τα καφεόδενδρα σε διαφορετικές φάσεις ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσής τους. Η Τανζανία είναι η 18η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο.

Taste Profiles:

Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο παρατηρείται στις γύρω περιοχές της Λίμνης Βικτόρια όπου οι ποικιλίες Robusta & Arabica έχουν ένα «ιδιαίτερο» σώμα και γλυκύτητα, ενώ στο υπόλοιπο της χώρας κυριαρχούν γεύσεις εντάσεως εσπεριδοειδών με νότες μούρων.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!