Οι χώρες του καφέ! 17 χώρες και οι ποικιλίες τους! (Μέρος Α’)

Kudu

Έχουμε ξαναπεί (ή πιο σωστά… ξαναγράψει) πως ο καφές είναι το δεύτερο σε εμπορία αγαθό, μετά το πετρέλαιο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε όλες τις φυλές του κόσμου!

Για τις χώρες παραγωγής του καφέ, η καλλιέργεια και διανομή του, διαμορφώνει τόσο τις οικονομικές, όσο και τις κοινωνικές δομές τους.

Οι διαφορές όμως μεταξύ τους είναι μεγάλες. Και αυτά τα χαρακτηριστικά, που διαφοροποιούν τον καφέ σε κάθε χώρα προέλευσης, θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε μέσα από το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε για εσάς.

Ένα μεγάλο ταξίδι στις χώρες προέλευση του καφέ, ξεκινά!

 

Χώρα: Αιθιοπία (Αφρική)

kudu

Η Αιθιοπία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στην Αφρική.

Η ζωή των κατοίκων είναι ο καφές.

Εδώ, βλέπεις, γεννήθηκε. Σ’ ένα μέρος που το λέγανε Κάφα και το οποίο έδωσε τ’ όνομά του στους μυρωδάτους αυτούς καρπούς που αιώνες αργότερα ταξίδεψαν όλο τον κόσμο.

Και έφτασε παντού ο καφές.

Πρώτα στην αραβική χερσόνησο πέρασαν τον καφέ οι Σαρακηνοί από το Τζιμπουτί κι από κει στην Μπραζίλια. Εκεί δοξάστηκε ο ταξιδεμένος θάμνος και λατρεύτηκε ανά τον κόσμο.

Ο καφές είναι το σημαντικότερο προϊόν της Αιθιοπίας, καλύπτει το 40% των εξαγωγών της και 15 από τα 71 εκατομύρια του πληθυσμού της ζουν από την καλλιέργειά του.

Taste Profiles:

Ο καφές της Αιθιοπίας χαρακτηρίζεται από πολύ ευχάριστο άρωμα και χαμηλό περιεχόμενο καφεΐνης.

Οι περιοχές στις οποίες παράγεται ο πλέον ποιοτικός καφές είναι “Sidamo”, “Kaffa”, “Harrar” και “Wellega”.

Η Αιθιοπία στην KUDU Coffee Roasters :

Ethiopia Adadο Yirgacheffe: Κρεμώδες σώμα, γλυκιά οξύτητα περγαμόντου και λεβάντας με νότες λουλουδιών. Απίστευτα μεταξένια αίσθηση με διαρκή επίγευση.

Βρες τον εδώ!

Ethiopia Gujy Sasaba: Βαθύ άρωμα κίτρου, πλούσια γεύση από δαμάσκηνα, μέτριο σώμα, οξύτητα εσπεριδοειδών και γεμάτο τελείωμα.

Βρες τον εδώ!

Ethiopia Shilcho G1: Άρωμα περγαμόντου, μέτρια οξύτητα με γεμάτο σώμα και έντονο τελείωμα σοκολάτας γάλακτος.

Βρες τον εδώ! 

 

Χώρα: Βραζιλία (Νότια Αμερική)

kudu

Το 1727 ο Φρανσίσκο Παλιέτα στάλθηκε από τον βασιλιά της Βραζιλίας στη Γουιάνα, προκειμένου να φέρει σπόρους καφέ για να καλλιεργηθούν στη χώρα του.

Καθώς η απόσπαση των σπόρων αποδείχτηκε δύσκολη, ο Παλχέτα έλυσε το πρόβλημα σαγηνεύοντας τη γυναίκα του Γάλλου κυβερνήτη, η οποία του έδωσε σπόρους και φύτρα καφέ, κι έτσι το φυτό πέρασε στη Βραζιλία, η οποία σήμερα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο. Μία ιστορία που αναλύσαμε πλήρως εδώ!

Taste Profiles:

Περίπου το 80% των κόκκων ανήκουν στην ποικιλία Arabica, με το υπόλοιπο 20% να συνθέτουν οι Robusta και να καλλιεργούνται χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους επεξεργασίας.

Παρ’ όλο που ο βραζιλιάνικος καφές παράγεται σε πολλές διαφορετικές περιοχές, σχεδόν όλα τα είδη του είναι ήπια, με γλυκιά γεύση, μέτριο σώμα και χαμηλή οξύτητα.

Η Βραζιλία στην KUDU Coffee Roasters:

Brazil Fazenda Dona Nemen: Γήινη γεύση με πολύ δυνατό σώμα και ισχυρή επίγευση μαύρης σοκολάτας. Εκλεπτυσμένη, ήπια οξύτητα.

Βρες τον εδώ! 

 

Χώρα: Γουατεμάλα (K. Αμερική)

kudu

Η αρχαία πόλη Γουατεμάλα Αντίγκουα η οποία βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Γουατεμάλα και

η οποία καταστράφηκε μετά από σεισμό το 1773 έδωσε το όνομα του καταπληκτικού καφέ.

Taste Profiles:

Παρόλο που οι γεύσεις των ειδών καφέ διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή το κοινό προφίλ είναι το εξής:

Μεσαία πυκνότητα, άρωμα λουλουδιών, οξύτητα, ισορροπημένο άρωμα φρούτων και μπαχαρικών.

Η Γουατεμάλα στην KUDU Coffee Roasters:

Guatemala El Tambor: Βαθύ άρωμα, με πλούσια γεύση από δαμάσκηνα και καραμέλα, μέτριο σώμα, οξύτητα εσπεριδοειδών και γεμάτο τελείωμα.

Βρες τον εδώ!

 

Ελ Σαλβαδορ (Κ. Αμερική)

kudu

Ο καφές καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Ελ Σαλβαδόρ για οικιακή χρήση στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το 1880 ο καφές είχε γίνει σχεδόν το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν!

Taste Profiles:

Καφέδες με έντονο άρωμα, αρωματικοί και με χαμηλή οξύτητα.

Το κυριότερο κριτήριο εδώ είναι το υψόμετρο καθώς όσο ψηλότερα η φάρμα, τόσο ανώτερη η ποιότητα.

Το Ελ Σαλβαδόρ στην ΚUDU Coffee Roasters:

El Salvador Monteleon: Απαλό και ισορροπημένο φλιτζάνι, μοναδική γεύση καραμέλας, αποξηραμένου βερύκοκου, πραλίνας και βανίλιας, γλυκό και καθαρό τελείωμα.

Βρες τον εδώ!

 

Χώρα: Ιάβα – Ινδονησία (Ασία)

kudu

Με τουλάχιστον 150 ενεργά ηφαίστεια, η τέφρα της Ινδονησία συμβάλλει στην υψηλή γεωργική γονιμότητα.

Μάλιστα, ο καφές της Ινδονησίας θεωρείται ευρέως ότι είναι ο πιο οργανικός καφές στη γη.

Taste Profiles:

Ο καφές της Ινδονησίας έχει ένα βαρύ σώμα, πλήρη, έντονη γεύση και χαμηλή οξύτητα.

Οι μοναδικές μέθοδοι ξήρανσης σε συνδυασμό με υψηλό υψόμετρο, τροπικό κλίμα και πλούσιο χώμα προσδίδουν μια ισχυρή, γεύση καρυδιού σε αυτούς τους καφέδες.

 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!