7 διάσημα έργα τέχνης εμπνευσμένα από τον καφέ!

caffe greco - renato guttuso

Ως γνήσιος λάτρης του καφέ, θα έχεις σίγουρα φανταστεί πως στο παρελθόν υπήρξαν κι άλλοι σαν εμάς, που αγαπούσαν τον καφέ τόσο, ώστε να του αφιερώσουν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Για εμάς σήμερα, το κομμάτι αυτό είναι ίσως είναι η αγαπημένη μας κούπα γεμάτη με καφέ! Για κάποιους άλλους γύρω στα 100 χρόνια πριν ήταν ένας πίνακας!

Ο καφές ήταν ήδη ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο ήδη από τις αρχές του 1900 και μάλιστα επέλεγαν να τον καταναλώνουν είτε εντός είτε εκτός σπιτιού. Όμως η ιστορία δεν τελείωνε εκεί φυσικά.

Τα καφέ της εποχής ήταν μέρη όπου μαζευόταν ο κόσμος για να ανταλλάξει απόψεις, να αναλύσει την επικαιρότητα αλλά και να συλλογιστεί, να δημιουργήσει, να χαλαρώσει και να απολαύσει…

Έτσι, σε μια προ-Instagram εποχή, η αγάπη για τον καφέ συνάντησε την υψηλή καλλιτεχνική έκφραση!

Coffee 1915 Pierre Bonnard 1867-1947 Presented by Sir Michael Sadler through the Art Fund 1941 http://www.tate.org.uk/art/work/N05414

Coffee, Pierre Bonnard, 1915, Tate Modern, London
Μια κοπέλα απολαμβάνει τον καφέ της έχοντας ακουμπήσει τον αγκώνα της πάνω στο τραπέζι, ενώ στο πλευρό της ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι, εκτός από τον καλύτερό της φίλο – το σκύλο της…

 

489f64d6c02ce5683abd4ed838997acc

Juan Gris, Breakfast, 1914, MoMA
Ο Gris εδώ επιλέγει μια μεικτή τεχνική που χρησιμοποιήθηκε προς το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα από τον Georges Braque και τον Pablo Picasso. Το έργο έχει πολλά επίπεδα αλλά μπορείς να διακρίνεις κομμάτια του πιο σημαντικού γεύματος της ημέρας, του πρωινού. Δυο λευκές κούπες καφέ, ένα δοχείο ζάχαρης, ένα απόκομμα εφημερίδας, πιρούνια και ποτήρια… και η μέρα ξεκινάει!

 

1927-edward-hopper-automat

Automat, Edward Hopper, 1927, Des Moines Art Center
Χαμένη στις σκέψεις της και τη ζωή της με μοναδική παρέα την κούπα της γεμάτη καφέ, συλλογίζεται, λογαριάζει, αποφασίζει.

 

1280px-Nighthawks_by_Edward_Hopper_1942

Nighthawks, Edward Hopper, 1942, Art Institute of Chicago

Από τους πιο γνωστούς πίνακες του Edward Hopper, μάλλον στο Greenwich Village στο Manhattan, είναι αργά το βράδυ και μερικές φιγούρες βρίσκονται σε ένα φθηνό εστιατόριο για να γευματίσουν και να απολαύσουν πιθανόν τον καφέ τους σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που αποπνέει απίστευτη ησυχία.

 

784bc79cb4ebe6c78c0682f802d1ef3e

Cocottina, Antonio Donghi, 1927

Μια γυναίκα που αποτελεί σύμβολο του στυλ στη Ρώμη της δεκαετίας του 1920, κάθεται σε ένα τραπέζι καφετέριας ενώ μπροστά της βρίσκεται η κούπα με τον καφέ της. Ωστόσο κοιτάζει τον θεατή στα μάτια – δημιουργώντας έτσι μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

 

Hofer8

Friends in a café, Amerigo Bartoli, 1930, National Gallery of Modern Art

Ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στη Ρώμη και ταυτόχρονα, μια “φωτογραφία” της κοινωνικής ζωής στην Ιταλία του Μεσοπολέμου. Καλλιτέχνες και διανοούμενοι παρουσιάζονται, άλλοι να αναλύουν τα θέματα που τους απασχολούν και άλλοι να μελετούν και να συλλογίζονται. Ενώ στο κέντρο του πίνακα δεσπόζει ο σερβιτόρος, χωρίς σχηματισμένα χαρακτηριστικά προσώπου, σε αντίθεση με τους υπολοίπους είναι πάντα εκεί και πάντα έτοιμος να τους εξυπηρετήσει… και αυτό είναι το διάσημο καφέ Aragno.

 

caffe greco - renato guttuso

“Caffè Greco”, Renato Guttuso,  1976
Ιταλικό έργο τέχνης του 20ου αιώνα για τον καφέ, χωρίς το café Greco της Ρώμης το άρθρο αυτό θα ήταν λειψό. Όμορφες γυναίκες, ένα ζευγάρι τουρίστες, θαμώνες του μαγαζιού όλοι απολαμβάνουν τον καφέ τους και πάλι εδώ η μορφή του σερβιτόρου ξεχωρίζει…

 

Για σήμερα προτείνουμε τον  καφέ PANAMA CARMEN ESTATE

που μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ!

Κάθε βδομάδα μοιραζόμαστε μαζί σας μία ιστορία από το μαγικό κόσμο του καφέ! #coffeetales

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!