Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νερό και το τέλειο φλιτζάνι! (Μέρος 1ο)

img_6428

Το νερό είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε σωστά αποτελέσματα στον καφέ μας.

 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο espresso αποτελείται από 88-92% νερό.

 

Ο φίλτρου φτάνει το 98-99% σε περιεκτικότητα νερού. Θα πρέπει πρώτα να δούμε κάποια βασική ορολογία πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για τη σύσταση του νερού ως προς την παρασκευή καφέ.

 

TDS: Το συνδυαζόμενο περιεχόμενο όλων των ουσιών που είναι μικρότερες από 2 micron (μικρών) διαλυμένες σε έναν όγκο νερού. Είναι μετρήσιμο σε εκατομμυριοστά ή milligram ανά λίτρο.

 

Ph: Μέτρηση της οξύτητας που απορρέει από τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου. Στο 7.0 είναι ουδέτερο.

 

Οξύ: Διάλυμα με pH χαμηλότερο του 7.0

 

Αλκαλικός: Διάλυμα με υψηλότερο του 7.0

 

Σκληρότητα: Μέτρηση των διαλυμένων κατιόντων ασβεστίου και μαγνησίου (θετικά φορτισμένα ιόντα) Μετράται σε milligram ανά λίτρο ή κόκκους ανα γαλόνι.

 

Αλκαλικότητα: Η ικανότητα ενός διαλύματος να ρυθμίσει/αναστείλει ένα οξύ. Μετράται σε mg/L

 

Αλκαλικός, Αλκαλικότητα και Σκληρότητα

Οι όροι αλκαλικός και αλκαλικότητα αναφέρονται σε διαφορετικές ποιότητες οι οποίες συχνά συγχέονται. Ο Αλκαλικός αναφέρεται σε διάλυμα με pH ανώτερο του 7.0. Η αλκαλικότητα είναι η ικανότητα/ιδιότητα ενός διαλύματος να αντιστέκεται στο να γίνει όξινο κατά την προσθήκη ενός οξέος. Ένα διάλυμα μπορεί να είναι πολύ αλκαλικό αλλά να έχει χαμηλή αλκαλικότητα και το αντίθετο. Επίσης συχνά συγχέονται και οι όροι αλκαλικότητα και σκληρότητα. Τον όρο σκληρότητα τον χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε σε σκληρότητα που δημιουργείται από ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου. Τέτοιου είδους σκληρότητα είναι γνωστή ως «προσωρινή σκληρότητα γιατί θερμαίνοντας ένα σκληρό νερό δημιουργείται πουρί μειώνοντας έτσι τη σκληρότητα του νερού. Η αλκαλικότητα προέρχεται από ανθρακικά και διττανθρακικά ανιόντα (αρνητικά φορτισμένα ιόντα) Η αλκαλικότητα μερικές φορές ονομάζεται «μόνιμη σκληρότητα»

 

Συνιστώμενο Εύρος

Αποτελέσματα των ακατάλληλων επιπέδων στον καφέ

TDS

120 – 130 milligram/λίτρο

Πολύ χαμηλό: Μη ραφιναρισμένη γεύση, μειωμένη αίσθηση στο στόμα

Πολύ υψηλό: Θολός/σκούρος ασαφή γεύση

PH

7.0

Πολύ χαμηλό: Πιο διαυγής/φωτεινός με περισσότερη οξύτητα

Πολύ υψηλό: Θολός

Σκληρότητα

70-80 milligram/λίτρο

Πολύ χαμηλό: Λεπτόρρευστος με έλλειψη δομής.

Πολύ υψηλό: Σε μορφή πούδρας.

Αλκαλικότητα

50 milligram/λίτρο

Πολύ χαμηλό: Πιο διαυγής/φωτεινός με περισσότερη οξύτητα.

Πολύ υψηλό: Θολός/βαρετός/μονότονος και φλατ.

Τα παραπάνω εύρη συνιστώνται και δεν είναι υποχρεωτικά για την παρασκευή ενός γευστικού και ισορροπημένου καφέ. Αν η σύσταση του νερού αποκλίνει πολύ από αυτά τα εύρη τότε η ποιότητα του καφέ τίθεται υπό αμφισβήτηση.

 

Στα επόμενα μέρη του αφιερώματος, θα μιλήσουμε για την επεξεργασία, τη συμπεριφορά και τη μεταχείριση του νερού.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!