Χώρες που ο καφές είναι μέρος της χριστουγεννιάτικης παράδοσης!

shutterstock_530269090

Για τους κατοίκους διάφορων χωρών, ακόμη και σήμερα, ο καφές και τα Χριστούγεννα είναι αδιαχώριστες αξίες. Σε αυτές τις χώρες ανήκουν η Σκανδιναβία, η Ρωσία και διάφορες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο καφές εκεί αποτελεί μέρος της χριστουγεννιάτικης παράδοσης, είτε έρχεται σε μορφή δώρου είτε σερβίρεται μετά το γεύμα.

Οι παραδόσεις αυτές έχουν την ρίζα τους στον 19ο αιώνα, όπου ο καφές αποτελούσε είδος πολυτελείας. Το περίφημο ρόφημα θεωρούνταν ένα μοναδικό δώρο το οποίο αντάλλασσαν οι πλούσιες οικογένειες της Ευρώπης και της Ρωσίας μεταξύ τους. Για εκείνη την εποχή, η προσφορά καφέ ως δώρου θεωρούνταν εγκάρδια -και ιδιαίτερα ευχάριστη- κίνηση.

Ο καφές θεωρούνταν κατ’ εξοχήν Χριστουγεννιάτικο ποτό και κατά την διάρκεια της Βικτοριανής Εποχής, όπου οι οικογένειες μαζευόντουσαν ειδικά και μόνο για να καβουρδίσουν καφέ. Αν και στην Δυτική Ευρώπη ο καφές θεωρείται πλέον κομμάτι της καθημερινότητας, σε περιοχές της Σκανδιναβίας, της Ρωσίας και της Ανατολικής Ευρώπης διατηρεί ακόμη την χριστουγεννιάτικη μαγεία του.  Συγκεκριμένα, στην Γροιλανδία, ο κόσμος κανονίζει απρόοπτες μαζώξεις για καφέ, οι οποίες ονομάζονται Kaffemikker, ως μια μορφή εναλλακτικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Και παρότι εμείς ονειρευόμαστε παλτά, κουβέρτες και ζεστά ροφήματα, ο καφές δεν είναι χριστουγεννιάτικο σήμα κατατεθέν μόνο των βόρειων χωρών. Αντιθέτως, σε χώρες όπως η Ισπανία, το Ελ Σαλβαδόρ ή η Κόστα Ρίκα, ο καφές είναι σημαντικό κομμάτι των Χριστουγέννων.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς με μια κούπα ζεστό (ή και κρύο) καφέ στο χέρι, σκέψου πως ακριβώς εκείνη την στιγμή αποτελείς κι εσύ μέρος μιας παράδοσης που κρατάει αιώνες!

 

Για σήμερα προτείνουμε τον απόλυτο καφέ COLOMBIA JAIME ARIZA

που μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ!

Κάθε βδομάδα μοιραζόμαστε μαζί σας μία ιστορία από το μαγικό κόσμο του καφέ! #coffeetales

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!