Από που πήρε το όνομά του ο καπουτσίνο!

kudu blogpost

Ο καπουτσίνο είναι ένα από τα διάσημα είδη εσπρέσσο  και έχει την προέλευσή του από την Ιταλία.

Από πού πήρε όμως το όνομά του; Η λέξη “Cappuccino” στα ιταλικά έχει δύο έννοιες.

Η μία είναι η κυριολεκτική, που σημαίνει “μικρή κουκούλα”. Στις αρχές λοιπόν του 16ου αιώνα, μία ομάδα Φραγκισκανών μοναχών πήρε το παρατσούκλι “Καπουτσίνοι μοναχοί” εξαιτίας της μικρής κουκούλας που έφερε η ενδυμασία τους.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν δημιουργήθηκε μία διαφορετική προσέγγιση. Στα τέλη του 18ου αιώνα μία συγκεκριμένη κατηγορία πιθήκων ονομάστηκε “Καπουτσίνο”, διότι το χρώμα τους έμοιαζε αμυδρά με το χρώμα του ράσου που φορούσαν οι “Καπουτσίνοι μοναχοί”! Αυτή είναι η πρώτη σύνδεση της λέξης “καπουτσίνο” με απόχρωση χρώματος.

Και φτάνουμε στο 1950, όπου επίσημα πλέον η συγκεκριμένη εκτέλεση εσπρέσσο ονομάζεται καπουτσίνο.

Η πιο δημοφιλής υπόθεση στηρίζεται στο ότι το ρόφημα κέρδισε αυτόν χαρακτηρισμό λόγω του χρώματος του αφρού όταν αναμειγνύεται με τον καφέ, το οποίο φυσικά έμοιαζε με την απόχρωση του καφέ ράσου των Καπουτσίνων μοναχών αλλά και των καπουτσίνων πιθήκων.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που συνδέουν το όνομα του αγαπημένου καφέ με τον μύθο για τον καπουτσίνο μοχανό Marco d’Aviano, που πιστεύεται πως τον επινόησε τον 17ο αιώνα.

Είτε πιστέψουμε τη χρωματολογική εξήγηση ή αυτή του εφευρέτη, η ουσία είναι μία:

Το αγαπημένο μας φλιτζάνι των 180ml που αποτελείται από 25ml εσπρέσσο και είναι μία από τις αγαπημένες επιλογές καφέ για όλες τις φάσεις της ημέρας.

Ευχαριστούμε λοιπόν αυτόν που σκέφτηκε αυτήν την ανάμειξη!

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!