Café Tortoni: Πώς το παλαιότερο καφέ της Αργεντινής κατάφερε να επιβιώσει 160 χρόνια;

shutterstock_479245603 (1)

Πτώχευση, Α Παγκόσμιος, Β Παγκόσμιος και όμως ακόμα και σήμερα λειτουργεί κανονικά!

To Café Tortoni άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το 1858 και μέχρι σήμερα, σχεδόν 160 χρόνια μετά, συνεχίζει να λειτουργεί εξυπηρετώντας όσους θέλουν να απολαύσουν τον καφέ τους με φόντο την διαχρονική του διακόσμηση και τα ιστορικά του κειμήλια.

To Café μπορεί να στολίζει τους δρόμους κοντά στο λιμάνι του Μπουένος Άιρες, όμως η εμφάνιση και ο χαρακτήρας του έχουν τις ρίζες τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού. Βλέπεις, ο άνδρας που άνοιξε το café, ονομαζόταν Touan και καταγόταν από την Γαλλία. Τι σημασία έχει αυτό;

Όπως κάθε άνθρωπος που νοσταλγεί την πατρίδα του, ο Touan αποφάσισε να φέρει κάτι από αυτήν στον νέο του τόπο.  Και εδώ μπαίνει το Café Tortoni, το οποίο πήρε το όνομα του από ένα διάσημο café του Παρισιού, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές τον 19ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας λειτουργίας του, τα πράσινα μαρμάρινα τραπέζια του και οι περίτεχνοι τοίχοι του, έχουν “γνωρίσει” ορισμένες από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Αργεντινής αλλά και του κόσμου.

Μεταξύ αυτών, ο Jorge Luis Borges (ο οποίος σύχναζε συχνά εκεί και συναναστρεφόταν με άλλους διαννοούμενους της εποχής), o Albert Einstein, o Federico García Lorca και ο Robert Duvall. Μάλιστα, το 1926, ορισμένοι από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφους και μουσικούς, που είχαν το Café Tortoni ως στέκι, σχημάτισαν την Agrupación de Gente de Artes y Letras (“Συνεταιρισμός Γραμμάτων και Τεχνών”) ζήτησαν από τον δεύτερο ιδιοκτήτη, Celestino Curutchet, να χρησιμοποιήσουν το κελάρι ως σημείο συνάντησης.

Το café, πέραν από έναν υπέροχο κεντρικό χώρο, διαθέτει και μια υπόγεια αίθουσα στην οποία πραγματοποιούνται συχνά βραδιές ταγκό, τζαζ αλλά και διαγωνισμοί ποίησης. Ακόμη, στο πίσω μέρος του μαγαζιού υπάρχει και μια πανέμορφη βιβλιοθήκη, ένα μπιλιάρδο και εξοπλισμός για ντόμινο και ζάρια. 

Σαν να μην έφταναν αυτά, το Café Tortoni, μέχρι την δεκαετία του 1980, διέθετε και ένα κουρείο εντός του χώρου του! Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, όμως, στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν σύνηθες οι άνδρες να απολαμβάνουν έναν καφέ ή ένα ποτό ενώ περίμεναν να κουρευτούν.

Μπορεί το Café Tortoni να πέρασε την δικτατορία του 1970 στην Αργεντινή, όμως, από τύχη δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τις πολιτικές εξελίξεις. Αντιθέτως, έγινε καταφύγιο των αντιφρονούντων.

Aν ποτέ σε φέρει ο δρόμος σου στην Αργεντινή και αισθανθείς πως θες να νιώσεις μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου εκεί, υπό τους ήχους της ζωής του Μπουένος Άιρες.

 

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!