Καφές φίλτρου: 7 μυστικά για να απογειώσεις τη γεύση του!

_DSC9164

Καφές φίλτρου. Ο καφές που όλοι αγαπάνε έχει τα μικρά μυστικά του. Εκείνα που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να φτιάξεις το τέλειο φλιτζάνι.

Εμείς στα αποκαλύπτουμε!

 

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

 

1. Το πρώτο και κυριότερο βήμα για να επιτύχεις τον τέλειο καφέ φίλτρου είναι η επιλογή των κόκκων καφέ. Ο καφές πρέπει να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και φρεσκοκομμένος. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε χώρα προέλευσης, περιοχή, φάρμα, υψόμετρο, επεξεργασία, γευστικό προφίλ για να βρεις αυτήν την ποικιλία που ταιριάζει στις προτιμήσεις σου! Καλό είναι πάντως να διαθέτει διακριτικά αρώματα, τα οποία δεν θα χαθούν από την παρασκευή.

 

2. Στη συνέχεια προχωράμε στην αναλογία. Προτεινόμενη συνταγή για ένα άτομο είναι 15gr καφέ και 250 ml νερού. Μία ζυγαριά θα σε βοηθήσει να υπολογίσεις ακριβώς!

 

3. Και φυσικά μην ξεχνάς το χρονόμετρο! Είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος για το σύνολο της απόσταξης.

 

4. Μια μέση θερμοκρασία είναι οι 92-96°C. Αν έχουμε θερμόμετρο, καλό είναι να το χρησιμοποιήσουμε. Το ιδανικό βέβαια, είναι να έχουμε έναν ηλεκτρονικό βραστήρα νερού.

 

5. Ο χρόνος της εκχύλισης εξαρτάται από το άλεσμα. Όσο πιο χοντροαλεσμένος ο καφές, τόσο λιγότερο χρόνο πρέπει να αφιερώσεις στην εκχύλιση. Ιδανικοί χρόνοι επαφής για μια μέθοδο βαρύτητας όπως το v60/chemex είναι 3-6 λεπτά και πάντα ανάλογα το πόσο μεγάλη συνταγή έχουμε επιλέξει να κάνουμε.

 

6. Ξεκινώντας το χρόνο από την πρώτη επαφή του νερού με τον καφέ -ρίχνοντας αργά και σταθερά μόνο πάνω στον αλεσμένο καφέ- θα πρέπει να κάνουμε μια στάση. Tο λεγόμενο bloom στη γλώσσα των barista και για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Το bloom γίνεται όταν δούμε ότι έχουμε βρέξει όλη την επιφάνεια, περίπου δηλαδή στο διπλάσιο βάρος των γραμμαρίων που χρησιμοποιήσαμε.

 

7. Η ροή μας πρέπει να είναι σαν του ρολογιού. Να μην ξεπερνάει το “κρεβάτι” το ύψος του στο διπλάσιο από το αρχικό (κρεβάτι ορίζεται ο βρεγμένος καφές μέσα στο σκεύος που χρησιμοποιούμε).

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!