Ήξερες πως οι μέλισσες, “τη θέλουν την καφεΐνη τους”;

Kudu

Και μάλιστα βοηθά τη μνήμη τους!

Ενδιαφέροντα νέα μας φέρνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Haifa και απέδειξε πως οι μέλισσες προτιμούν νέκταρ που περιέχει ποσότητες καφεΐνης!

Και έρχεσαι να ρωτήσεις τώρα. Και που τη βρίσκουν την καφεΐνη;

Προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα από τα φυτά τα οποία επισκέπτονται για το… καφεδάκι τους είναι το καφεόδεντρο. Αλλά εκτός από αυτό, κάποια εσπεριδοειδή «σερβίρουν» καφεΐνη, αν και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις – για παράδειγμα η ουσία περιέχεται στα άνθη της πορτοκαλιάς και του γκρέιπφρουτ.

Ναι. Αλλά γιατί;

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Τζέραλντιν Ράιτ μελέτησαν το αν και κατά πόσο η καφεΐνη δίνει ώθηση στη μνήμη των μελισσών μέσω ενός πειράματος στο οποίο χρησιμοποίησαν εξοπλισμό εργαστηρίου αντί για άνθη.

Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν κάποιες μέλισσες να περιμένουν ως «πληρωμή» ένα ζαχαρούχο ποτό όταν μύριζαν ένα συγκεκριμένο άρωμα άνθους. Ορισμένες μέλισσες έλαβαν συγκεντρώσεις καφεΐνης αντίστοιχες με εκείνες που περιέχονται στο νέκταρ μέσα στο ζαχαρούχο ποτό τους ενώ άλλες όχι.

Μετά από 24 ώρες τα έντομα εκτέθηκαν και πάλι στο ίδιο άρωμα και οι ερευνητές έλεγξαν εάν επέκτειναν την «προβοσκίδα» τους (τη μακριά, παχιά και εύκαμπτη γλώσσα τους) αποκρινόμενες σε αυτό το άρωμα, γεγονός που μαρτυρούσε ότι ήταν έτοιμες να ρουφήξουν νέκταρ.

Όπως προέκυψε, μέσα στο πρώτο 24ωρο από την έναρξη του πειράματος οι μέλισσες που είχαν αρχικώς λάβει καφεΐνη με το ζαχαρούχο ποτό τους είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να θυμούνται το άρωμα του άνθους σε σύγκριση με όσες δεν είχαν γευτεί καφεΐνη.

Μετά από 72 ώρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μνήμη του αρώματος!

Ε, δεν το λες και άσχημα για ένα έντομο! 😀

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!