Η επαναστατική γενιά των Beat και η λατρεία τους για τον καφέ

img_1115

Η δεκαετία του ‘60-70 ήταν μια περίοδος μεγάλων αναταραχών και κοινωνικών αλλαγών για τις Η.Π.Α, όπως και για την Ευρώπη. Εκείνη τη μεταβατική περίοδο εμφανίστηκε το ανατρεπτικό κίνημα των Beat που ήρθε για να σπάσει το κατεστημένο της συντηρητικής αμερικάνικης κοινωνίας.

Ένα παρεάκι που μάλλον μοιάζει βγαλμένο από ταινία, ο Τζακ Κέρουακ, ο Άλεν Γκίνγσμπερκ, ο Ουίλιαμ Μπάροουζ (και άλλοι) ερωτευμένοι με τη ζωή, περιφρονούσαν οτιδήποτε συμβατικό και λάτρευαν τον καφέ και τη τζαζ.

Όσον αφορά την αγάπη τους για τον καφέ έχουν γραφτεί πολλά. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι ο Τζακ Κέρουακ έγραψε το πιο διάσημο μυθιστόρημα του “Στο Δρόμο” μέσα σε 3 εβδομάδες πίνοντας πολλά λίτρα καφέ. Παράλληλα, ο espresso ήταν ο αγαπημένος καφές των Beat, τον οποίον έκαναν και “μόδα” στις Η.Π.Α της δεκαετίας του ‘60.

Το παρεάκι των “ασυμβίβαστων” που αναφέραμε παραπάνω συναντιόταν συχνά σε καφετέριες όπου συζητούσαν όσο “φιλοσοφικά” μπορείτε να φανταστείτε πίνοντας πολλούς καφέδες και περνώντας αμέτρητες ώρες εκεί. Ένα από τα πιο διάσημα στέκια τους ήταν το cafe Vesuvio στο San Francisco της Καλιφόρνια, το οποίο υπάρχει ακόμα όπου πλέον ο δρόμος που βρίσκεται ονομάζεται “Jack Kerouac Alley”.

Ο Τζακ Κέρουακ είχε γράψει:

“Μπορούσαμε να μείνουμε 24 ώρες ξύπνιοι πίνοντας σκέτο καφέ και συζητώντας στις καφετέριες, ακούγοντας δίσκους συζητώντας για τις εμπειρίες μας, τη ζωή στο δρόμο αλλά και για όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε. Είχαμε τους μυστικούς μας ήρωες και γράφαμε ή μάλλον τραγουδούσαμε μυθιστορήματα γι’ αυτούς”.

Σίγουρα δε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο καφές “γέννησε” το κίνημα των Beat αλλά οι καφετέριες όπου άραζαν με τις ώρες το όρισαν με κάποιο τρόπο. Εξάλλου ήταν από τα βασικά μέρη που συζητούσαν πριν γράψουν στο χαρτί τις σκέψεις τους ή όπως ονομάζει ο Κέρουακ τα μυθιστορήματά του τα “μεγάλα ποιήματα για τους μυστικούς ήρωες της αμερικανικής underground ζωής”.

Ο Τζάκ Κέρουακ είχε γράψει για τον καφέ:

“ Θολά μάτια, τρελό μυαλό, μπερδεμένος και αμήχανος από τον ύπνο, λεπτομέρειες πετάγονται που ακόμα και όταν τις γράφεις δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι σημαίνουν. Μέχρι που ξυπνάς πίνοντας επιτέλους καφέ. Τότε βλέπεις τη λογική των ονείρων και αντιλαμβάνεσαι πώς αποτυπώνεται στη γλώσσα, καταλάβατε;”

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!