Οι λόγοι που καθιστούν το είδος Arabica το καλύτερο είδος καφέ!

shutterstock_171293684

Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν δύο είδη καφέ. Ο καφές Arabica και ο καφές Robusta.

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε κάποιες βασικές διαφορές που αφορούν την καλλιέργεια και τη συγκομιδή τους.

Σήμερα θα εξηγήσουμε γιατί το είδος Arabica είναι τόσο εμφατικά ποιοτικότερο από το είδος Robusta.

 

Ποιότητα στην γεύση

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Αμερικάνοι Καφεκόπτες των Specialty δεν χρησιμοποιούν ποτέ το είδος Robusta αφού το θεωρούν υποδεέστερο σε γεύση και συχνά την περιγράφουν ως ξύλινη με λιπαρή αίσθηση στο στόμα.

Τα είδη Arabica έχουν περισσότερα έλαια άρα και περισσότερα γευστικά χαρακτηριστικά και οξέα, τα οποία δίνουν την χαρακτηριστική οξύτητα.

Ταυτόχρονα πιο απαλή γεύση, που μπορεί να μοιάζει με εκχείλισμα εσπεριδοειδών, φρούτων καραμέλας, ακόμα και φουντουκιών!

Μία πανδεσία γεύσεων που αποτυπώνεται άριστα στο φλυτζάνι μας!

Έχοντας πει αυτό θα πρέπει να τονίσουμε την σημασία που παίζει η προέλευση, δηλαδή το μικροκλίμα, το χώμα, το υψόμετρο και άλλα χαρακτηριστικά της εκάστοτε καλλιέργειας στο γευστικό χαρακτήρα του καφέ.

 

Ποιότητα στο άρωμα

Το άρωμα είναι το σήμα κατατεθέν του εκάστοτε καφέ.

Και φυσικά η πλούσια γεύση των συστατικών του είδους Arabica, γίνεται άμεσα αντιληπτή και από την όσφρηση.

 

“Για όλα φταίει το χρωμόσωμα”

Τέλος, για να αντιληφθούμε την πολυπλοκότητα του είδους Arabica αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο μικροσκόπιο.

Το είδος Arabica έχει τα διπλάσια χρωμοσώματα (44) από ότι το είδος Robusta (22).

Μία διαφορά που εκφράζεται και στην τελική απεικόνιση του είδους Arabica ως το τέλειο φλιντζάνι.

KUDU NEWSLETTER

Subscribe to our mailing list. Stay tuned with special offers and exclusive news!